Alla dessa prognoser om lägre oljepriser

Posted on June 2, 2008

3


(Just in Swedish) I dagens Di, Dagens Industri, tror Ingemar Carlsson, som ägnar sig åt teknisk analys, att oljepriset kommer att haverera med 40 %. Han jämför med guld vars efterfrågan just är spekulation och glömmer att efterfrågan på olja är just verkligheten. Hur kan en råvara som stoppas i bankvalv jämföras med något som vi fyller våra bilar med och sedan förbrukar? Någon ekonom kan kanske förklara för mig hur detta hänger ihop.

 

Den 29 september 2005 hade Di en artikel på två sidor där Marian Radetzki och undertecknad diskuterade oljans framtid. Priset var då enligt ekonomer ”orealistiskt högt”. Från tidningen:

 

”När DI ber experterna sia om framtidens oljepris ritar Marian Radetzki snabbt en brant nedåtgående kurva. ”Majoriteten bedömare är ense om att dagens nivå inte är hållbar. De stora oljebolagen räknar med en långsiktig prisnivå på 20-25 dollar per fat i sina investeringskalkyler.”

 

”Kjell Aleklett däremot tror att priset stiger från dagens dryga 60 dollar till över 100 dollar per fat.”

 

Tyvärr finns inte artikeln i det elektroniska arkivet hos Di.

 

År 2001 trodde Marian att priset skulle ligga mellan 18 och 27 dollar per fat år 2020. Tänk vad rätt dessa superekonomer kan ha.

 

Vad det gäller oljepriset brukar det normalt vara lite lägre under juni, juli och augusti än under april och maj. Man har redan köpt den olja som skall bli bensin under sommaren. Det skall bli intressant och se vad som händer i september och oktober. Efterfrågan visar ingen avmattning så om priset är lägre då än nu finns det luft i priset om inte då har vi verkligheten med högt pris framför oss.

Advertisement