Tällberg Forum – Day 3

Posted on June 29, 2008

0


(Will come in English)

”Morgonstund har guld i mun”, ett gammalt svenskt uttryck som idag fick en helt ny mening. Kvällen innan hade Oren Lyons, indianhövding från Onondaga stammen utanför New York bjudit in mig att delta i de närvarande indianernas tacksägelse samling vid soluppgången. Med tanke på att det är sommar och att soluppgången i Tällberg är ganska tidigt hade man enats om att klockan 6 blev en bra kompromiss till verkligheten. Innan ceremonin började fick vi som var inbjudna veta att man alltid samlades i en ring eftersom man ansåg att ringen var det starkaste bandet mellan individer. Vi skulle haft en eld i mitten av ringen, men det gick inte att elda på gräsmattan så skål med rök från tobak fick symbolisera elden.

Hövding Jake Swamp. som var äldst berättade att när indianer från väst, från öst, från norr, från söder träffas någon stans i världen har man alltid en tacksägelseceremoni vid soluppgången och man gör de ceremonier som är ritual för medlemmarna i de olika stammarna. All text lästes på respektive stams språk. Varje indianstam har sitt eget språk.

Chief Swamp tog fram en gammal pipa som han fått i uppdrag att vårda och föra vidare som tradition. Samtidigt som tacksägelsen till moder jord framfördes stoppades pipan med tobak och tändes, han gick fram till elden och gjorde en urgammal ritual.

Då han var färdig var det dags för näste hövding, José Lucero från Santa Clara Pueblo i New Mexico. Den viktigaste ingrediensen i deras ceremoni var majsmjöl som ströddes ut i de fyra väderstrecken samtidigt som tacksägelsen läster upp.

Den tredje gruppen indianer kom från Sydamerika och man riktade sig i de fyra väderstrecken samtidigt som man framförde sin tacksägelse.

Då vi fick veta att detta var en ceremoni som man normalt inte bjöd in utomstående kändes det extra högtidligt. Det var dessutom en strålande morgom med en fantastisk utsikt över Siljan.

Senare vid frukosten fick jag en barnbok som Chief Swamp skrivit och som just handlar om tacksägelsen vid soluppgången. Några rader från boken:

The Thanksgiving Address is an ancient massage and appreciation of Mother Earth and all her inhabitants. These words of thank come to us from the Native people known as the Six Nations – Mohawk, Oneida, Cayuga, Onondaga, Seneca, and Tuscarora.

“To be a human being is an honor, and we offer thanksgiving for all the gifts of life. Mother Earth, we thank you for giving us everything we need. …..”

Det är svårt att tänka sig en bättre tacksägelse än denna i samband med Tällbergs forum, där vi diskuterar vad vi skall göra för att rädda vår Moder jord.

Advertisement
Posted in: Dagsaktuellt