Då och då försöker jag att få in ett bidrag på DN-debatt, men det är väldigt svårt. Det faktum att mitt namn nämndes på ledarsidan gav mig visst hopp, men det blev nej. Min blogg ger mig en ny möjlighet att få ut mitt budskap så här ar det inlägg som DN sa nej till.
Klimatets gärdesgård – en krass verklighet
I en midsommarmattsdröm, så som den beskrevs på ledarsiden av Jenny Jewert, finns det en förunderlig hage bortom den sjunde gärdsgården, och där växer det fullt av politiska blommor. Det var enbart Alliansens blommor som plockades och placerades under kudden och skribenten fick ett antal klimatdrömmar. För att vi skall klara utav den gärdesgård som beskrevs på Tällberg Forum veckan efter midsommar krävs det att alla politiska blommor samverkar och framförallt att verkligheten finns med i bilden.
Gärdsgården 350 ppm. Nu har vi 385 ppm och vad som tidigare varit gräns är 450 ppm.
Den gärdsgård som Bo Ekman, grundare av Tällberg forum, beskrev är den som NASA-forskaren James E Hansen beskriver som nödvändig, 350 ppm (parts per million) CO2 i atmosfären. Den fråga som de flesta sätter högst upp på agendan är klimatfrågan och vad man diskuterar är just vilken övre gräns som vi inte får överstigas, eller med midsommarnattens dröm i åtanke, vilken gärdesgård skall vi resa. Vi har länge diskuterat en vid 450 ppm, men med nya data för återkopplande faktorer måste vi nu planera för en gärdesgård vid 350 ppm.
Den Svenska klimatberedningen diskuterar åtgärder för att minska utsläpp av koldioxid och för svenskt vidkommande är olja vår största utsläppskälla. Med ett minskningskrav på 20 procent blev det politiska förslaget en skattehöjning på bensinen. Det tycks som om skatt alltid är den första kreativa tanke som politiker kan enas om. Konsekvensbeskrivningen saknas normalt då beslutet fattas så verkligheten får beskriva konsekvenserna.
International Energy Agency, IEA, har de senaste åren visat på ett ökat efterfrågekrav på olja, men verkligheten visar att produktionen inte ökar utan ligger stilla runt 85 miljoner fat olja om dagen. Ur klimatsynpunkt är det bra för oljan bidrar nu inte till en årlig ökning av utsläpp av CO2 till atmosfären.
Maximal produktionsförmåga av olja kallar vi Peak Oil. Redan för 6 år sedan då världens första Peak Oil konferens organiserades av Uppsala universitet presenterades att Peak Oil skulle inträffa år 2010 med en produktion av 87 miljoner fat olja om dagen. Just nu är det tveksamt om vi kommer att sega oss upp till denna produktionsnivå. Vi kommer snarare att ha en platåproduktion under 5 till 7 år, en produktion som följer vårt nyligen presenterade sämsta scenario för oljeproduktion.
Brist på produktionskapacitet, dvs Peak Oil, har fått priset på olja att rusa i höjden. Långt mer än vad någon politiker någonsin skulle vågat föreslå som skatt, trots att man anser att klimatpolitiken skulle kräva ett sådant beslut. Den verklighet som vi beskriver, Peak Oil, blir därför politikers bästa vän.
En av hörnstenarna i klimatkommissionens arbete var World Energy Outlook 2007, WEO 2007. De framtida produktionsprognoserna bygger på ekonomiska drömmar utan förankring i verkligheten. Framtidsbehovet har styrts av tillväxt och oljeindustrin har fått betinget att leverera. Vi har sedan 2004 kraftigt kritiserat IEA och kallat dem för en ”drömfabrik”. Nu är man på väg att vakna upp ur drömmen och tidigare i vår meddelade man att en produktion på 116 miljoner fat om dagen år 2030 måste revideras ner till 100 miljoner fat om dagen. Äntligen har man börjat analysera framtiden liknande vad vi har gjort vid Uppsala universitet sedan 2002.
Förutom sina årliga prognoser, som sträcker sig mer än 20 år in i framtiden, brukar IEA presentera korttidsprognoser om oljemarknaden och den senaste kom 1 juli, men man måste vara beredd att betala €400 för denna information som borde vara tillgänglig för OECD-ländernas medborgare. Att klimatpolitiken de kommande fem åren skulle påverka den globala efterfrågan diskuteras inte utan man förväntar sig fortfarande en ökning med 1.6 procent om året. Den globala tillväxten kräver denna dryck. Man nämner faktiskt Peak Oil på ett flertal ställen, men mest som en faktor som kan ha påverkat dagens oljepris.
Den viktigaste faktorn för framtidens verklighet är att produktionen från de oljefält som idag producerar olja kommer om ett år att producera väsentligt mindre. IEA anger 3.5 miljoner fat om dagen och vi kan använda det som en undre gräns. Det betyder att industrin varje år måste hitta och investera i ny produktion. Eftersom produktionen varit konstant de senaste 3 åren betyder det att man precis lyckats med denna uppgift.
BP:s chef Tony Hayward och undertecknad ingick nyligen ett vad om den globala oljeproduktionen. Jag hävdade att den om 10 år skulle vara mindre än dagens produktion och han det motsatta. Vad det i verkligheten handlar om är industrins förmåga att under 10 år hitta reserver och sätta dem i produktion så att vi totalt får 35 miljoner fat om dagen i ny produktion, dvs ersätta mer än 40 procent av dagens produktion. Större delen av dagens produktion har skapats genom att gigantiska oljefält till lands har utvecklats, framtidens produktion måste komma från mindre fält på djupt vatten eller från områden med svår terräng. Idag finns bara ett fåtal av dessa i verkligheten.
I midsommarnattsdrömmen förbereder sig Statsminister Reinfeldt inför EU:s ordförandeskap och då dyker Aleklett upp i drömmen med påståendet: ” Energifrågan är en rättvisefråga mer än en miljöfråga, det kommer jag att fortsätta att säga.”
Vi vet att energi från billig olja varit avgörande för den välfärd vi har. Min pappa kunde för sina resor till arbetet först byta sin cykel mot motorcykel och sedan till en bil. Undersökningar visar att vi alla måste göra ungefär fyra längre förflyttningar per dag, t.ex. till och från jobbet och till och från affären. Vi har planterat och byggt ett samhälle som nu kräver att mer än 80 procent av dessa förflyttningar sker med bil. Med tanke på Peak Oil krävs det nytänkande och helt annan politik än att bara höja skatter. Bilen är på väg tillbaka som en klassfråga.
IEA markerar på nytt att tillväxt i utvecklingsländer kräver ökad oljekonsumtion. Vi i vår forskningsgrupp och andra har visat detta faktum. Vi måste därför reagera då IEA skriver att man nedvärderar ökat oljebehov i Afrika eftersom tillväxten inte förväntas bli så stor. Just nu försöker världens oljetörstiga länder att så fort som möjligt tömma Afrikas oljereserver för sin egen välfärd och vad som blir kvar för Afrika är vattenfyllda hålrum i marken.
Om vi vill sätta upp en gärdesgård för 350 ppm blir det ännu viktigare att vi hjälper till att lösa energifrågan för Afrika, detta är världens viktigaste rättvisefråga. Det faktum att vår rovdrift på deras olja medför CO2 utsläpp som framförallt förstör miljön i Afrika förstärker påståendet: ” Energifrågan är en rättvisefråga mer än en miljöfråga.”
Kjell Aleklett, professor i fysik
Globala energisystem
Uppsala universitet
http://www.fysast.uu.se/ges
kjell.aleklett@fysast.uu.se
aleklett.wordpress.com
070 4250604
orglasse
July 25, 2008
Hej
Att föra en debatt i media som verkligen påverkar är mycket svårt och tar lång tid. Även om man har helt rätt i sin ståndpunkt betyder inte det att man får ut sitt budskap. Många starka krafter står emot, och vill inte att oroa eller upplysa om problem som politikerkåren inte kan påverka eller avhjälpa.
Vi som sysslat med oljeproblematiken under lång tid vi vet att förnekelsen från de etablerade politikerna är total. De varken vill eller vågar ta i Peak oil för de saknar SVAR. Däremot känner de nog säkerligen till vad som kommer att ske, men detta låter man vara till nästa dag eller nästa år.
Att den billiga och den tunna lätta söta oljan nu håller på att minska i tillgång kommer att förändra våra samhällen radikalt. Men det är de ekonomiska konsekvenserna av detta som folket kommer att få känna av.
Fråga er själva vill ni investera i ett hus ett företag om ni inte tror på framtiden, svaret är naturligtvis NEJ. Därmed försvinner tillväxten, och det är detta som är akilles häl i denna fråga. Inte hur många fat det finns eller förbrukas utan just tron på framtiden.
När folk får klart för sig att det vi kallar framtid inte är vad ordet står för idag utan det kommande samhället blir ett bristsamhälle med alldeles för många levande människor. Den dagen skall ni få se på politiska förändringar av en magnitud ni aldrig kunnat tro skulle kunna inträffa.
Min gamle Far död sedan årtionden men uppväxt i ett Sverige ingen idag levande minns. Har var fattig och fick svälta som barn. Han sa och detta skall ni minnas in i den framtid som vi alla skall dela som en varning ett budskap.
“Det är ingen konst att vara god och liberal och vilja allas bästa när ens egen mage är full och man mår bra, men är den tom och du och de dina hungrar då är allt i ett annat läge”. Han var en vis man som lyckades i livet genom hårt arbete och lite tur.
Tur är dock inget vi skall lita på eller tro på i den kommande värld vi nu ser börjar trilla ner på oss. Vi måste åtregå till en annan samhällsstruktur och ett annat samhälle helt och hållet. Mer basserat på lagar som är universiella och historiska annars går vi under som folk och kultur i de kommande drabbningarna.
Energi – politik – ekonomi kommer att se annorlunda ut, och min här avslutande fråga blir då. Tror ni att vi har de politker idag som kommer att klara dessa svårigheter för sina folk? Mitt eget svar är ett solklart NEJ.
Lasse
Björn
July 25, 2008
Om man diskuterar Peak Oil med arbetskamrater/bekanta och förklarar konsekvenserna , möts man alltid av skepsis eller ovilja att ta till sig budskapet. De flesta tror inte på det och menar att det finns så mycket oljereserver här och där, och förresten så kommer människan att enkelt ta fram nya energikällor, så det är ingen fara.
Den politiker som skulle gå ut med detta skulle mötas av samma undran och avståndstagande. Media vill ej skriva om det för det är ju ingen “nyhet” som just har hänt. Det är en profetsia som ingen vill höra tals om.
Och som föregående debbatör påpekar: Vad skulle hända om alla medborgare tar detta till sig och inser konsekvenserna (tex att våra barn ev kommer drabbas av svält och elände) ?
Samhällets, Industrins och aktiemarknadens grundvalar (tillväxt) rycks undan om vi tror på Peak Oil och inte på “den förväntade framtiden”. Då raseras hela vår ekonomi och elände drabbar oss i ett tidigare skede. Varför köpa aktier ? – Företagen kommer ju att göra konkurs. Varför köpa dyr bostad ? – Vem ska kunna köpa den sen.
Vilken politiker vill att detta ska inträffa ? Vilka av oss vill att detta ska inträffa ?
Det bästa vore väl om politikerna “i smyg” kunde förbereda samhället på detta genom att minska oljeberoendet, motverka globaliseringen, uppmuntra närproduktion av livsnödvändiga varor så vi bättre kan överleva utan import mm mm. Men omdom inte ser egna fördelar …
Eller så behövs en ideell diktatur som med järnhand inför impopulära åtgärder ?
Detta skulle vara intressant att läsa mer om i Peak Oil debatten. Vad kan/bör vi egentligen göra nu för att lindra effekterna av Peak Oil. Har vi en reell möjlighet att överleva detta kommande inferno genom att förbereda oss nu.
Annars kan vi lika gärna köra på så länge det går, och Peak Oil debatten tjänar inget syfte annat än att ge de som är intresserade av ämnet (som jag) lite förströelse på vägen mot undergången.
orglasse
July 25, 2008
De som förstår vad som kan hända och tar till sig budskapet har redan övervunnit 50 % av de kommande scenariot. Förstår man innebörden av det budskap som PO är och tar till sig detta får man en mental beredskap som ger personen och hans familj ett psykologiskt övertag i de kommande eländet.
Den som förstår innebörden av vad som händer, och varför något händer vet också hur man skall hantera svårigheterna. Det är därför många med mig vill upplysa så många som möjligt vad vi kan förvänta oss i en kommande tid som är nära eller lite mer på distans.
Att oljan har varit det som drivit oss dit vi idag är med motorism och välstånd bör ingen förneka. Vi har det bättre idag den stora allmänheten än vad några generationer före oss haft även om de tillhört dåtidens eliter. Vi har idag råd med en livsföring och ett välstånd som historiskt kommer att vara en parantes.
För den person med bildning och förstånd är detta med PO idag uppenbart. Konsekvenserna av PO blir enorma för individer men framförallt för det samhällsbygge vi har. Vill vi rädda så mycket som möjligt av det här är information och upplysning vårt ansvar.
Vi måste få den stora allmänheten att acceptera förändringsepokens början. Kan vi genomföra detta arbete har våra folk åtminstone en chans att klara sig igenom både Peak oil som Die off vilket för den upplyste blir konsekvenserna av PO.
Olduvai kurvan och die off är vad de flesta aldrig kommer att höra talas om även om det är dessa fenomen som utplånar både deras egna liv liksom resten av deras familjer och vänskapskrets. Vi står inför oerhörda utmaningar som mänsklighet utan att vårt ledarskap vill erkänna problematiken och ta i konsekvenserna av den kunskap de bör ha.
aleklett
July 27, 2008
Jag har läst de tre kommentarerna till inlägget och blir lite bestört då de alla har en underliggande ton som är undergång. Jag är inte så pessimistisk då jag tror att vi har en förmåga att agera som människor och inte som djur. Grunden för vår existens är energi, eftersom mat också är energi. En djurpopulation som får brist på energi har mycket svårt att anpassa sig till en ny tillvaro, antalet individer i populationen minskar till det antal som kan leva på tillgänglig energi.
Historiskt har vi humanpopulationer, t.ex. Påskön, där begränsad energi, i det här fallet bioenergi, medfört en begränsning i populationen. Den energi som oljan utgör i dagens samhälle är mycket betydelsefull, men inte oersättlig. Vi måste förändra vårt samhällssystem och det kommer att ske stegvis. De som är medvetna om framtidsproblemen är mycket riktigt vinnare i framtiden.
I januari skrev Uppsala universitet och China University of Petroleum under ett avtal om forskningssamarbete. Vi skall studera olika aspekter av Peak Oil, inklusive sociala och ekonomiska förändringar. Vi har bl.a. fått ekonomiskt stöd från Energimyndigheten för detta projekt. I augusti åker sex personer från mon grupp över till Beijing för att starta upp projektet och enligt Sveriges ambassadör är detta förmodligen ett av de viktigaste forskningssamarbetena som skrivits under mellan universitet i Sverige och Kina.
Vad det gäller den sociologiska delen kommer forskare från The Chinese Academy of Social Science att delta. Ledningen i Kina känner till Peak Oil och försöker att förbereda sig. Det kan ha betydelse att 7 av de 9 ledarna i Kina är naturvetare.
Vi står inför ett gigantiskt arbete men jag hoppas och tror att vi kan förändra världen eftersom vi just är människor som har förmåga att anpassa oss och att det finns tillräckligt med energi. Om djuret i människan får ta över så har vi problem.
orglasse
July 27, 2008
Vi vet idag att minskningen av oljeproduktionen i befinliga fält ligger på runt 3 miljoner fat nu. För att bibehålla nuvarande produktionskapacitet behövs då ett tillskott på just dessa 3 miljoner fat från nya källor. Detta kan man ännu klara av men sedan tillkommer en tillväxt på ett par miljoner fat som nu inte finns.
Igår meddelade den Mexikanska statliga oljebolaget att Valeros raffanaderier i Texas som producerar drivmedel av den Mexikanska oljan från Cantrell fältet att de inte kan leverera de kvantitetter som är avtalade. En miskning i leveranser från Mexico till USA på 15 % kommer nu att ske.
Många av oss väntar med förskräckelse på att Ghawar skall falla ihop. Redan idag pumpar man enorma mängder vatten ur borrhålen i Ghawar då man håller trycket uppe med hjälp av vatten och gas. När Ghawar inte längre ger sina 5 miljoner fat per dygn då är mänskligheten inne i en ny tidsålder.
Man må forska och fylla sina huvuden med förhoppningar hur mycket som helst men det är enbart fundamenta som räknas i banker och på börser. Den dag vi kommer att lida av en allvarlig brist på energi med blackouts och stängda pumpar då faller de ekonomiska systemen samman.
Utan en fast och benhård tro på framtiden så vill ingen investera och det är just detta som sker nu inom oljebranschen. Man konsoliderar och man gör allt utom att långsiktigt bygga upp en ny infrastruktur för oljeutvinning. Det är bara att läsa och lyssna på vad Simmons skriver och säger.
Matthew Simmons är bankir i olja och han vet hela spelet bakom oljeekonomin.
Att förstå helheten inte bara det akademiska det är detta som är så svårt och som fört ASPO in i garderoben.
Lasse
aleklett
July 28, 2008
Detta är inte en blogg om ASPO och vad ASPO gör och säger. Vad det gäller Matt Simmons så känner jag honom mycket väl. Vi var senast på samma konferens i Wien, och han gav oss mycket beröm för det vi gör. Den diskussion som du nu för Lasse är jag inte intresserad av att föra vidare. Lycka till någon annan stans.
Marianne Östlund
July 29, 2008
Första gången jag är inne på er hemsida – tycker bättre om att vara ute än att surfa.
Att du är så optimistisk om att vi skall kunna lösa energikrisen med logik och rättvisa, Kjell, tror jag tyvärr är helt fel. Jag tror det är lätt att invaggas i tilltro på framtidens teknologilösningar i den akademiska världen.
Orglasse har helt rätt i att det varken kommer att finnas empati eller rättvisa den dagen katastrofen är över oss. För ytterligare stöd för den åsikten, se :
Jared Diamonds bok; COLLAPSE. Och om inte hans forskning är värd något – ja då vet jag inte vad.
Och om jag bara ser till mig själv, är det ingen tvekan om att jag kommer att både ljuga, stjäla eller döda för att få mat till mig eller min familj. Som Lasses far så mkt riktigt påpekade – när magen är full är alla vidsynta, generösa, glada och förlåtande.
Eftersom jag är kvinna har jag nu omsider fattat hur diskrimenerad jag egentligen varit genom livet – och värst av allt, förstått hur kvinnans situation i samhället gradvis förbättrats med ett rikare samhälle som vi kan tacka den lättåtkomliga oljan för. Homosexuellas situation likaså – och djurens och t.o.m. barnens.
Förr var inte en unge speciellt mycket värd…….
Jag tror att ekonomin kommer att fallera först, och troligtsvis kommer det att bli en nedåtgående spiral som bara förstärker den ekonomiska recessionen (vi ser ju redan oroande tecken både i US och GB) Frågan är om inte det har börjat….
Det jag djupt beklagar är mängden information och kunskap som kommer att gå förlorad. Och att människorna ännu inte har lyckats ta sig upp ur instinkternas träsk.
Gaya
Mats Sundström
July 29, 2008
Det är lätt att bli pessimist, se bara vad som hänt med en del av vår basföda, som råkar kunna förvandlas till bränsle. Fondmäklare trycker fina prospekt am möjligheter till “klipp” på bl.a. vete, majs soja m.m.. Tyvärr så delar jag pessimisternas syn. Detta då den gränslösa girigheten styr. och, är elek nu ekonomer. Jag är livrädd när jag tänker på mina barn och barnbarn och vilken framtid som väntar dem.
Markus Landberg
July 30, 2008
Peak Oil – not for the weak. Med minskat tillgång på energi blir det nog mer desperation i världen. Historiskt har ju folk då ofta lutat sig mot aktoritära ledare och så börjar ju redan bli fallet nu också. Världens tillväxtmotorer finns i Kina och Ryssland. Verkligheten visar ju att demokrati och mänskliga rättigheter har sina begränsningar. Totalitära regimen kommer nog att blomma upp igen eftersom de är bättre på att hantera kriser, helt enkelt eftersom folk vill slippa ta eget ansvar och gärna lämnar bort de tunga beslutet till andra. Låt oss därför bara hoppas att det blir upplysta despoter som får makten och inte några vettvilligar.