“Samborombon, en liten by förutan gata”

Posted on November 3, 2008

0


(Just in Swedish)
För oss svenskar är dessa rader från Evert Taube och visan Fritjof och Carmencita välkända:

”Samborombon, en liten by förutan gata,
den ligger inte långt från Rio de la Plata,
nästan i kanten av den blåa Atlanten
och med Pampas bakom sig i många hundra gröna mil,
dit kom jag ridande en afton i april,
för jag ville dansa tango.

Just nu är jag i Argentina för att diskutera framtida samarbete mellan universitetet i Buenos Aires och Uppsala universitet, för att hålla föredrag på en Peak Oil konferensen anordnad av ASPO – Argentina och för att hålla ett anförande för ”The Argentine Council for International Relations”.

Idag söndag har jag försökt att resa i Everts fotspår och min första erfarenhet är att Somborombon är namnet på en bukt utav Atlanten söder om Buenos Aires och floden Rio de la Plata. ”En by förutom gata” är en perfekt beskrivning eftersom byn inte existerar. Pampas är enormt stort och platt med kor och åter kor och man undrar varför Evert lämnade Buenos Aires och red ut på Pampas. Ett sökande på nätet och man får den verkliga förklaringen (http://www.argentina.nu/taube.htm), han skulle gräva kanaler.

Vi passerade platsen Cerro de la Gloria och där någon stans bodde Carmencita. Tanken var att vi skulle övernatta på en estantcia i trakten men priset $300 per person och natt fick oss att ändra våra planer. Istället för att blicka ut över Pampas blev det Atlantens blå böljor.

Advertisement
Posted in: Dagsaktuellt