It’s great to have free access to my blog once again.
A walk on Shanghai’s streets requires care so that one is not run over. They swarm around in the twilight quieter than a swarm of bees and they don’t bother to use any lights. It is a wondrous feeling to see how these electric-powered mopeds, scooters and motorcycles wind their way forward around all the walkers. When Peak Oil hits it is the electric-powered vehicles that must become commonplace and presumably China will be the leader in this. Someone informed me that sales of electric-powered two-wheeled vehicles have exceeded 15 million in the last year. Soon they will want a little roof for rainy days and then the step to electric cars is within reach. For most people it is easier to recharge an electric motorcycle than to fill a normal one – electricity is distributed to all. With the enormous market that exists in China we can expect that the electric car’s bright future will come from the east.
High speed trains will also be part of the future. When I began my home journey I caught a taxi to the station for the Maglev train to the airport. It is a 30km stretch and a taxi-ride to the airport takes an hour. I bought the ticket for 50 Yuan (~US$7.30) and climbed excitedly aboard the world’s fastest train. The doors closed and, since it was the middle of the day, the train could run flat-out. In two minutes we had reached 350 km/h (217 mph) and we were soon up at the cruising speed of 431 km/h (268 mph). A moment later I was a little surprised to feel the speed dropping and they announced that we would soon arrive at the airport. The trip took 7 minutes. I believe that high speed trains have a future.
(Swedish)
Skönt att på nytt ha fri tillgång till bloggen.
En promenad på Shanghais gator kräver försiktighet så att man inte blir påkörd. Tystare än en bisvärm svärmar de omkring i skymningen och att tända lyset bryr man sig inte om. Det är en underlig känsla att se hur dessa eldrivna mopeder, vespor och motorcyklar tråcklar sig fram bland alla gångare. Då Peak Oil slår till är de eldrivna fordon som måste bli en del av vår vardag och förmodligen blir det Kina som blir ledande. Någon upplyste mig om att försäljningen av eldrivna tvåhjulingar det senaste året varit 15 miljoner fordon. Snart vill man ha ett litet tak för regniga dagar och steget till elbilen finns inom räckhåll. För de flesta är det lättare att tanka sin elmotorcykel än en vanlig, el distribueras till alla. Med den enorma marknad som det finns i Kina kan vi förvänta oss att elbilens lysande framtid kommer att komma från öster.
Höghastighetståg hör också till framtiden. Då jag åkte hem blev det en taxi till stationen för Maglev tåget till flygplatsen. Sträckan är 30 km och en taxitur till flygplatsen är en resa på en timma. Med inköpt biljett för 50 Yuan (ca 60 kr) klev jag med spänning på världens snabbaste tåg. Dörrarna stängdes och då det var mitt på dagen skulle man köra för fullt. På 2 minuter hade man nått 350 km per timma och snart var man uppe i marschhastigheten 431 km i timman. Lite förvånad kände man en liten stund senare att hastigheten började avta och man meddelade att vi skulle anlända till flygplatsen. Resan tog 7 minuter. Jag tror på snabbtågens framtid.
Bengt Axmacher
November 23, 2008
Mycket intressant att erfara. 15 miljoner eldrivna tvåhjulingar. Vore väl bra här också som ersättning för EU-mopeder. Klock satsning av Kina, men det kommer att kräva annat än ännu fler kolkraftverk om miljösituationen skall reda upp sig. Trafikmiljön blir bättre, men i landsorten, där väl kolkraftverken ligger, blir luften sämre. Molnigheten och nederbörden ökar. Dessutom har jag läst att sotnerfall över Himalaya blir allt värre, Indien bidrar också. Det låter kanske inte så farligt men påskyndar glaciär-smältningen och kan straffa sig i längden.
Vad har Kina för inställning till kärnkraft?
Lars-Eric Bjerke
November 23, 2008
Bengt,
Kina bygger kärnkraftverk av flera typer egna samt importerade, men kärnkraftverk tar jämförelsevis lång tid att bygga och det kommer att att ta många år innan de får en nämnvärd andel av elförsörjningen. Kina är det första land som har beställt kärnkraftverk av generation III+ varav två är under byggande. Westinghouse AP 1000 är på 1100 MWel, och är konstruerad för att ha en en låg härdskadefrekvens ca en tiopotens lägre än de svenska. För att hantera störningar krävs mycket enkel utrustning, man förlitar sig i huvudsak på naturlig cirkulation av vatten. Man behöver alltså inga pumpar eller kraftmatning knappast heller något ingripande av operatörer.
Bengt Axmacher
November 23, 2008
Vi får stå ut med att det måste ta tid. Det glädjer mig ändå att man inte har några låsningar av den sort som hindrar oss. Fast vad den enskilde kinesen tycker spelar kanske inte så stor roll.
Ändå kan jag inte låta bli att undra VARFÖR det tar så lång tid? Och hur lång tid är lång tid? Kan man inte bygga ännu fler parallellt?
När jag var ung var jag otålig. Det gick över när jag blir äldre, men nu vid mycket mogen ålder, har det börjat om. Jag vill helst få uppleva att det är på gång, att man ser att ökningstakten minskar eller stället för tvärtom. Och då får man lägga på ett kol.
Mikael Höök
November 24, 2008
Kina har en positiv inställning till kärnkraft. Faktum är att man till och med räknar kärnkraft som förnyelsebart (vilket gör Kinas ambitösa mål för förnyelsebar energi lite mer lättuppnåeliga/förståeliga). Man har flera satsningar på gång, både av egen design samt inköpta modeller. Men det tar lång tid att bygga anläggningarna, dels för att det finns ett begränsat antal leverantörer av utrustningen men också på grund av tillståndsprövningar, brist på utbildad personal och mycket annat.
Faktum är att kina också har en satsning på att extrahera uran från kolaskan. Energiinnehållet hos uranet i kolaskan är nämligen större än den energimängd man får ut från förbränningen!
peter adler
November 24, 2008
Elcyklar är trevliga, synd bara att man i många kinesiska städer vacklar fram och tillbaka, ömsom förbjuder dem, ömsom tillåter dem. De anses tydligen vara för tysta och snabba att vara bland gångtrafikanter och cyklar, och för långsamma och utsatta för att vara bland bilar. (Eller så är det så att man vill missgynna de fattiga migrantarbetare som kan aspirera på elmoppe men inte dyrare fordon – har jag hört sägas, men jag hoppas att det inte är så illa?)
Mvh/Peter