Does the automobile industry have a future? This question is being asked in the USA, in Japan, in Europe and in Sweden. The answer is, of course, yes. The future looks a little different for personal transportation compared to commercial transportation. In Sweden this matters for the future of Saab and Volvo. For us Swedes, these companies are part of our national culture in the same way that Ford and GM are part of the American lifestyle.
Approximately 7% of personal transport in Sweden is by train. When experts in public transport, (such as those at the meeting I recently attended in Copenhagen) discuss the future they talk about a doubling of train traffic. This requires large investments. If we assume that the increase will cause a decrease in car travel by 7% this means that car travel will still constitute 75% of personal transport. In the USA where 88 percent of personal transport is currently by car, this means that they will still need cars in the future.
The conclusion is that we need cars in the future, that we need companies that produce cars and that there is a future for the Swedish car industry. At the same time it is clear that Swedish cars need to sober up and become less fuel-thirsty. In Sweden we are well on our way to abandoning oil for heating purposes but, despite this, oil is a larger part of the Swedish economy than, for example, in France, Germany or the United Kingdom. It cannot be denied that fuel-thirsty cars from Saab and Volvo with Swedish owners are responsible for a large part of this oil use.
The question is now whether the Swedish government will take an active role in the reconstruction that faces the automobile industry since it will cost money. If Swedish industry cannot cope with this without government help then I think that the government must contribute to shaping the future’s blue/gold* energy-smart car.
[*Blue and gold are the colours of the Swedish national flag. ML]
(Swedish)
Har bilindustrin en framtid? Frågan ställs i USA, i Japan, i Europa och i Sverige. Svaret blir självfallet JA. Vad det gäller framtiden ser den lite annorlunda ut för persontrafik respektive kommersiell trafik. I Sverige gäller det framtiden för Saab och Volvo och för oss svenskar tillhör Saab och Volvo det svenska folkhemmet på samma sätt som Ford och GM tillhör den amerikanska livsstilen.
Ungefär 7 procent av persontransporterna i Sverige görs med tåg. Då experter på kollektivtrafik, likt det möte som jag nyligen var på i Köpenhamn, diskuterar framtiden så diskuterar man en fördubbling av tågtrafiken, en fördubbling som kräver stora investeringar. Om vi utgår från att ökningen medför att vi minskar bilåkandet med 7 procent betyder det att vi fortfarande förflyttar oss med bil till 75 procent. Vad det gäller USA där man idag gör 88 procent av persontransporterna med bil, så kommer man även i framtiden att behöva bilen.
Slutsatsen är att vi behöver bilen i framtiden, att vi behöver företag som producerar bilar och att det finns en framtid för en svensk bilindustri. Samtidigt är det helt klart att de svenska bilarna måste nyktra till och bli mindre törstiga. Trots att vi i Sverige är på väg att helt överge olja för uppvärmning har oljan större del i den svenska ekonomin jämfört med t.ex. Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Att bensintörstiga bilar från Saab och Volvo med svenska ägare är en del av detta kan inte förnekas.
Frågan är nu om den svenska staten skall ta en aktiv del i den rekonstruktion som den svenska bilindustrin står inför, det kommer att kosta pengar. Om svenskt näringsliv inte klarar det utan regeringens hjälp så tycker jag att regeringen skall vara med att skapa framtidens blågula energismarta bil.
Bengt Axmacher
December 1, 2008
Instämmer i allt. Staten bör nog vara redo att hjälpa våra bilföretag, ffa hjälp till snabbare produktutveckling bort från etanol och istället med inriktning på pluginhybrider. Globaliseringsrådet kom med en utmärkt rapport om satsning på elbilar i våras. Men sedan har det blivit tyst.
Kan man kanske locka med att förskottera en order på tjänstebilar till förvaltningen med sådan teknik. USA gjorde något liknande som blev en jätteflopp, men det rörde sig inte om el utan om etanol.
Det finns kanske också anledning för en del miljöentusiaster, som tror att näst intill alla transport skall kunna klaras med kollektivtrafik, att tänka ett varv till. De bör fundera över vad compliance kan ha för betydelse. Den medborgerliga entusiasmen för kollektivtrafik är begränsad. Många kommer att surna till ordentligt om inte bilen även fortsättningsvis kommer att vara vars och ens egendom. Bilindustrin har säkert goda tider att vänta igen så småningom och med ny teknik. Skrota inte Volvo eller SAAB.
Lars-Eric Bjerke
December 2, 2008
Att vi använder mycket olja i transportsektorn i Sverige beror som känt att vi med europeiska mått har en bilpark med stora bilar, stora motorer och relativt liten andel dieselfordon. Dessa faktorer är på gång att ändras framför allt genom att vi nu köper bränslesnåla dieselmotorer, lite mer småbilar och blandar mer och mer biobränslen i oljan. År 2007 var denna andel ca 4 %. Vad som däremot inte tycks minska är att vi kör mer och mer. Antalet personkilometer har ökat ungefär linjärt från 20 miljarder km år 1960 till 90 miljarder km år 2008. Det verkar svårt att kunna påverka detta nämnvärt genom ökad beskattning av bränslen eller förbättrad kollektivtrafik. Vi får hoppas att plug-in hybrider i kombination med bra elproduktion gör det miljömässigt möjligt att behålla vår rörliga livsstil, som så många tycks gilla.
Lars-Eric Bjerke
December 2, 2008
fortsättning.
Vi åker alltså numera ca 1000 mil per person och år i Sverge och till helt övervägande del i personbil. Det framförs kritik mot dem som tillverkar eller av olika anledningar vill köpa en bil som drar några dl mer bränsle per mil än småbilarna gör. Däremot kritiseras sällan de som flyger några hundra mil per år mer än nödvändigt trots att ett flygplan har ungefär samma bränsleförbrukning per passagerarmil som en personbil (ca 0,3 l per passagerarmil vid fullsatt plan).
Bengt Axmacher
December 2, 2008
Bjerke,
ad forts. Jag tycker nog miljörörelsen fördelar sin kritik jämnare, eller kanske t o m snett åt andra hållet. Läser ganska många bloggare om transporter och det hackas åtskilligt på flygresenärerna, trots att största delen av dem flyger i sitt yrke. Det kommer att bli bättre när vi får ett järnvägsnät som är snabbare och som håller tiderna. Då kan det nationella flyget packa ihop. Biltrafiken i stadsmiljö kommer säkert att ändras och blir kanske till stor del spårbunden.
Fortfarande finns det dock rätt mycket folk som bor en bra bit utanför tätorterna och de kommer även fortsättningsvis att behöva sina privata bilar. Det vore oklokt att avfolka landsbygden – och det lär väl knappast gå heller om man försöker. Vi flytt int.
Olle Olsson
December 5, 2008
Hm, jag förstår inte riktigt vad du menar med att oljan har “större del i den svenska ekonomin jämfört med t.ex. Frankrike, Tyskland och Storbritannien”?
aleklett
December 5, 2008
Olle,
Om man jämför Sveriges BNP per fat olja med samma siffror för Frankrike, Tyskland och Storbritannien så får man att vi per enhet konsumerar mer olja. Detaljer om detta finns i ett examensarbete som en av mina studenter gjort, http://www.tsl.uu.se/uhdsg/Publications/Jakobsson_Thesis.pdf, figur 23.
Lars-Eric Bjerke
December 5, 2008
Jag är också lite förvånad. Det kanske är så att de tre OECD-länderna använder sig av mer kol och naturgas än vad vi gör. Förutom för transporter kan ju dessa bränslen ofta ersätta oljan. I vår petrokemi tillverkar vi ju en hel del produkter av importerad råoljan som vi exporterar t.ex. smörjoljor och bensin. Det kan väl inte vara så att dessa räknas, i så fall blir det lite missvisande.
aleklett
December 5, 2008
Om ni studerar figur 23 i det arbete som jag nämnde här ovan så ser ni att Sveriges ekonomi 1980 till och med var mer oljeberoende än ekonomin i USA. Idag är det en liten del av oljan som vi använder för uppvärmning, vi har fjärrvärme med biobränsle i stället för kol och naturgas. Det finns inget land som har en så gammal bilpark som Sverige och gamla bilar slukar mer bensin än nya. I genomsnitt har vi också större bilar än övriga Europa. Import av olja och export av oljeprodukter brukar man kvitta mot varandra.