(English will come)
Deepwater Horizon brinner.
Då oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk till botten i Mexikanska Golfen hamnade oljan på nytt högst upp på mediernas nyhetsagenda. Självfallet blev det också en blogg på Aleklett’s Energy Mix.
Man kan också se kommentarer som kopplar ihop katastrofen med vår definition på Peak Oil: “The term Peak Oil refers to the maximum rate of the production of oil in any area under consideration, recognising that it is a finite natural resource, subject to depletion.”
Aftonbladet är Nordens största tidning och under “Ledare” kan vi läsa följande på Valborgsmässoafton:
”Oljebolagen måste borra djupt för att få tag på jordens sista åtkomliga droppar olja. Egentligen är det inte oljan som håller på att ta slut, det är den lättillgängliga oljan som sinar. I Kanada pågår ett annat desperat försök att utvinna olja ur oljesand. Det är precis som det låter, sand och lera som innehåller rester av råolja. Det krävs enorma resurser för att utvinna oljan ur sanden. Stora arealer mark måste grävas upp, all skog huggas ner och våtmarker dräneras. Om sanden ligger ytligt sker brytningen i stora dagbrott. Om oljesanden ligger djupare än 100 meter krävs kemikalier och ånga för att lösgöra oljan. Det här handlar inte om något kanadensiskt experiment utan om världens största energiprojekt. Det är skitigt, energislösande och desperat. Så länge oljebolagen tjänar pengar kommer de att utvinna olja, men ju svårare det blir desto dyrare blir oljan.”
För 7 år sedan publicerades världens första ”Peer-reviewed” artikel av Aleklett och Campbell i ”Minerals and Energy”, The peak and decline of world oil and gas production.
Där framkommer det mycket tydligt att det krävs stora mängder av produktion från just är ”Deep Water” om man skall nå 30 miljarder fat om året 2010, dvs den produktion som vi har idag. Oljesandens betydelse finns också med som ”heavy”. Det var just denna artikel som gjorde att OECD år 2007 gav mig i uppdrag att skriva en rapport om världens framtida oljeproduktion.
Ledaren i Aftonbladet avslutas så här: ”Det är inte bara klimatet som kräver nya färdsätt. Oljekrisen blir snart det främsta skälet för en omställning av trafiken. Forskarna diskuterar ”The oil peak”, det vill säga när brytpunkten infaller och det blir för dyrt att utvinna olja. Men det spelar ingen roll om det sker 2020 eller 2030. Det är snart och innan dess måste vi ändra vårt sätt att färdas.”
Först en liten rättelse, vi diskuterar inte ”The oil peak” utan ”Peak Oil” och det är enligt min åsikt en väsentlig skillnad. Uttrycket ”The Oil Peak” är kopplat till Hubbert modellen som är en metod att fördela en bestämd mängd olja enligt en statistisk modell. Med modellen lyckades King Hubbert 1956 beskriva USA:s framtida oljeproduktion, men när han senare försökte göra samma sak för världen blev det fel. Felet med Hubbertmodellen är att det inte finns parametrar som tar hänsyn till den fysikaliska verkligheten hos ett oljefält eller regioner med oljeproduktion. Man kan med modellen nå orealistiska höga ”peak” produktioner. Då vi i våra beräkningar tar hänsyn till ”depletion”, som finns med i definitionen av ”Peak Oil”, då behöver vi inte göra anpassningar till statistiska fördelningar. Hubbertmodellen kan vara bra att använda då man har begränsade kunskaper om ”depletion”, men man måste då alltid markera begränsningarna i beräkningarna.
Dagen innan ledaren i Aftonbladet hade jag skrivit min blogg om Deepwater Horizon och det ansvar som BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg borde ta. Aftonbladet kopplar på och ringer upp mig för en intervju. Rubriken blir ”Obama sätter press på Svanberg”
Man diskuterar också Carl-Henrics Svanbergs pojkdrömmar: “Jobbet som styrelseordförande på BP var en pojkdröm för Carl-Henric Svanberg. Men i takt med att oljan forsar ut i Mexikanska golfen rasar bolagets aktiekurs: börsvärdet har sjunkit med 140 miljarder kronor.”
Vad det gäller det faktum att han lämnade Ericsson för BP skriver man:
”Carl-Henric Svanberg kom från en sex år lång period som vd för Ericsson. Valet att byta bransch förvånade Kjell Aleklett, oljeanalytiker och professor på Uppsala universitet.
– Han lämnade en framtidsbransch för en i nerförsbacke. Han hade ingen egentlig kunskap om oljebranschen, och han har ingen chans i världen att lära sig det här på så kort tid. Jag har jobbat i tio år med olja och har fortfarande mycket att lära mig, säger Kjell Aleklett. ”
Vi läser vidare i artikeln:
Redan har miljontals liter olja läckt ut i Mexikanska golfen.
– Om utsläppet av Exxon Valdez 1989 motsvarade 50 dagars utsläpp är vi uppe i 7 dagar nu. Det är en bit kvar till mängderna i Alaska, men oljan läcker fortfarande. Det blir en kamp med tiden, säger Kjell Aleklett.
Medier världen över jagar nu Svanberg för en kommentar. Men han väljer än så länge att tiga.”
Och avslutningen:
”Den norska oljeanalytikern Thina Saltvedt, som jobbar på Nordea, tror att den svenske styrelseordförandens tystnad beror på att man ännu inte vet hur omfattande katastrofen kommer att bli.
– Men det är klart att det vore bra om han sade något, inte minst eftersom brist på information ger en osäkerhet som återspeglas på börsen, säger hon.
Thina Saltvedt undrar också vad BP kommer att svara på Obamas krav att oljebolaget ska betala för saneringen efter oljeläckan.
– Det är jag nog inte ensam om, säger hon.
Det är nu upp till bevis för Svanberg, menar Kjell Aleklett.
– Han måste uttala sig. Han måste visa vad som kännetecknar en stor ledare, säger han. ”
I går första maj ringde Dagens Nyheter (DN) och nu ville man istället diskutera vad katastrofen skulle innebära för bolaget BP: Rubriken blev “BP kommer inte att gå i konkurs”.
” Frågan som många kanske ställer sig är om BP har tillräckligt med ekonomiska muskler för att klara sig igenom den här oljekatastrofen?
– Vi pratar om en global oljejätte och jag tror att det ska till mycket mer än så för att bolaget skulle gå i konkurs, säger Kjell Aleklett som är fysikprofessor vid Uppsala universitet och bland annat forskar om globala energisystem.”
Några andra i oljebranschen har samma åsikt. Vidare:
” En konsekvens som olyckan med oljeplattformen “Deepwater Horizon” dock kan leda till är enligt Kjell Aleklett skärpta säkerhetskrav på bolagen från myndighetshåll.
– Men ökade restriktioner kan i sin tur begränsa utbudet och leda till högre priser, säger Anne Gjøen.
Olja produceras i dag på land, i kustnära regioner och på djupt vatten.
– När det händer någonting på djupt vatten blir det genast en väldigt besvärlig situation, nu ser vi tydligt vilka problem som kan uppstå när olyckan är framme. Allt det här beror på att vår livsstil pressar efterfrågan samtidigt som faktum är att oljan på land har nått maximal produktion och nu stadigt minskar, säger Kjell Aleklett.”
Detta var några exempel på medias nya intresse för olja och där jag själv varit inblandad . En sökning på nätet och du har många timmars läsning. Det är underligt att det alltid måste till en katastrof innan medierna tar till sig en fråga fastän vi som forskare redan 2003 visade att det kommer att bli problem. Då ASPO, the Association for the Study of Peak Oil and Gas, bildade 2002 så var vår motivering att vi ville föra upp Peak Oil på dagordningen. Diskussionen pågår runt om i världen (en sökning på ”Peak Oil” gav just nu 1.470.000 träffar), men väldigt få politiska initiativ och vi kan med rätta säga att man inte tar sitt ansvar. Frågan är om det nu finns en möjlighet för oss att föra upp Peak Oil till en global politisk fråga?
Johan S
May 2, 2010
Bra att ni forskar och är duktiga på det men ni är uppenbart inte speciellt duktiga på PR och vad som får journalister att gå igång och skriva artiklar. Ni har mycket att lära, ni verkar tro att bara för att er forskning kommer fram till viktiga slutsatser så ska publicitet och debatt följa per automatik. Så fungerar det inte i dagens media! Jag tycker ni har ett ansvar att anstränga er mer för att få mer media att uppmärksamma den kunskap ni tar fram, ni kan inte sitta på era akademiska kontor och tro att ni ska bli upptäckta utan ansträngning.
aleklett
May 2, 2010
Du har ingen aning om vad jag gör, men jag jobbar med media varje vecka både i Sverige och runt om i världen.Jag försöker få journalister att komma till Uppsala för detaljerade genomgångar. På tisdag kommer t.e.x. en kännd journalist till Uppsala för en genomgång. Peak Oil är en fråga som är så stor då man går på djupet så det finns också journalister som inte vill ta tag i frågan.
Det största problemet är att vanligt folk inte bryr sig.
Lars
May 3, 2010
Johan, bara det faktum att du och jag har läst och kommenterat Kjells blogg visar att de gör mer än att bara ‘sitta på era akademiska kontor’.
Den här bloggen är ett utmärkt sätt för okunniga att få inblick i peak oil och jag märker också att ämnet så smått börjar få genomslag i media. Mycket tack var engagerade individer varav Kjells bidrag är väsentligt.
Vad som sätter agendan i media kan dessutom påverkas mycket av ‘gräsrötter’. Jämför gärna med klimatdebatten där en minoritet (ca 1%) av den akademiska världen har fått ett enormt genomslag – media får ofta för sig att det handlar om två sidor av myntet där båda måste ges lika mycket utrymme. Och lite tillspetsat så är det just tack vare idoget gräsrotsarbete som 1% har fått 50% av mediautrymmet i klimatdebatten.
Därför är det minst lika mycket upp till dig och mig att se till att media uppmärksammar peak oil!
Johan S
May 3, 2010
Anledningen till mitt inlägg var framförallt kommentaren:
– “Det är underligt att det alltid måste till en katastrof innan medierna tar till sig en fråga.” – Jag håller inte med, medierna kan man få att bevaka en fråga utan katastrofer också. Jag tyckte din kommentar visar på begränsad förståelse för hur medier idag fungerar. Jag är säker på att någon som var mer kunnig inom PR, kommunikation och mediahantering hade kunnat skapa mycket mer uppmärksamhet för frågan.
– “Jag jobbar med media varje vecka” – betyder ju tyvärr inte att det görs på det sätt som ger mest genomslag.
“Det största problemet är att vanligt folk inte bryr sig.” – ursäkta? Vad är definitionen på vanligt folk? Som du uttrycker dig uppfattar jag den kommentaren som överlägsen och nedlåtande. Varför så tråkig ton mot “vanligt folk”??
Cornucopia
May 2, 2010
Och vad gör du Johan S utom att sitta bakom din dator och kritisera?
Ed
May 2, 2010
“according to Kjell Aleklett heightened security on the companies by the authorities” that makes sense and that might be what happens in the EU but in the US a few suitcase full of cash will be exchanged, a few Swiss accounts will be credited and that will be the end of it.
Ola Jennebrink
May 2, 2010
Fler forskare borde göra som du och publicera sig på nätet.Det främjar demokratin och bidrar till samhällets utveckling.Jag har hört flera från de röd-gröna tala om p-oil på sistone,så du gör “skillnad” som det heter nu för tiden.
Jag är intresserad av vad DNA-forskningen betyder för historieskrivningen,men de är lite hemlighetsfulla i Uppsala.Hoppas att fler akademiker följer ditt exempel i framtiden
Mattias
May 3, 2010
Hej Kjell!
Om detta leder till att Obamas initiativ att tillåta mer oljeborrning utanför USAs kuster stoppas definitivt – kommer det att påverka när “peaken” inträffar eller är det försumbart i sammanhanget?
Bert K
May 3, 2010
Hej,
Nær jag gogglade på Peak Oil i helgen hittade jag detta inslag från CNBC.
“CNBC interview with Puru Saxena (CEO of Puru Saxena Wealth Management) on 26th April, 2010 regarding “China & Peak Oil””.
En investerare som ræknar med Peak Oil Mvh Bert
qwe
May 3, 2010
Hej
Min bror är journalist på en av Sveriges större tidningar. Jag har förklarat peak oil och försökt att få honom intresserad. Det är så att vanligt folk vill hellre läsa om bort sprungna katter och hur de blir räddade från ett träd. Än en dystopisk modell över hur peak oil kan drabba dem om så där något år. Så är det bara och det är inte något att göra åt.
Holmfrid
May 3, 2010
MP genom Maria Westerstrand driver frågan om bensinskattehöjning med 2 kr/l med argumentet Peak-Oil och planering för detta. Dock verkar inte politikerna mogna för detta utan en Peak-Oil debatt med klimatdebatt proportioner.
aleklett
May 4, 2010
Vad det gäller priset på olja finns det ett maximum och vad vi gör i Sverige kommer inte att påverka oljepriset. Avgörande blir vad flyget orkar med. Enligt VD för Airbus kommer hela flygindustrin att haverera om priset blir $200 per fat. Jag har tidigare sagt att $147 år 2008 var Peak Oil Price. Att använda Peak Oil som motivering för en skattehöjning är underligt. Skatteökningen är till för att vi skall minska vår konsumtion, men det tvingas vi att göra under alla omständigheter.
Bengt Eriksson
May 4, 2010
Hur för man fram något som i stort sett inte intresserar den breda allmänheten?
De flesta bryr sig inte alls. Och de fåtal som gör det tror att tekniken skall lösa de kommande problemen. Termodynamikens lag känner de flesta inte till.
”När inte myndigheterna talar om kommande oljebrist kan det väl inte vara så allvarligt”.
”Vi skall ju också lämna oljesamhället av miljöskäl”.
De flesta har heller ingen aning om vilka ofantliga mängder olja världen förbrukar.
Utsläppen i Mexikanska golfen bedöms som enorma – men det är en oljemängd som världen förbrukar var 5:te sekund dygnet runt. Om allmänheten visste det kanske man skulle förstå vad det handlar om?
(Mp) har ju som första politiska parti närmat sig något som kan tydas som vetskap om Peak oil, även om ”Peak oil” fortfarande verkar vara ett tabubelagt ord.
Jag tror fortfarande att enda chansen att få ut information om Peak oil är att massmedia får kunskap om dess konsekvenser för att skapa debatt – de flesta journalister är ganska okunniga på området.
Men de bestämmer inte själva utan är styrda av att skriva om sådant som säljer bra.
Samtidigt är det ju negativa nyheter som säljer, som hot av något de slag. Så nu när klimatdebatten har svalnat kan man kanske hoppas att oljedebatten kan få ett uppsving om man tex påpekar att ”Svenssons” charterresor är i fara om några år.
Mattias
May 4, 2010
Bert K.
Det finns många investerare som positionerar sig för peak oil. De är ofta samma som investerar i guld och råvaror. Många av dem, inkl Puru Saxena, är regelbundet med på Financial Sense Newshour som kan hämtas hem varje helg på
http://www.financialsense.com/fsn/main.php
olle w
May 4, 2010
Media lever på Klimatalarmism, den hypen går inte ihop med dina pessimistiska scenarion gällande olja, därav ointresset. Peak Oil som du beskriver det kommer aldrig att hända, ett högre oljepris kommer att snabba på teknikomställningen bort från olja som primärt drivmedel och rent eldingsolja. Att Oljan kommer att nå en maxutvinngisnivå är det inte så mycket att snacka om. Frågan är när. Ser inte riktigt kopplingen mellan en prospekteringsolycka och ”peak Oil”.
olle w
May 4, 2010
Mp har ingen vetskap om någonting, ett gäng flummare som tycker naturen skall få vara ifred. Knappt någon av dessa stollar har haft ett riktigt jobb i privat sektor och definitivt inte med personal och budgetansvar.