Johan Rockström, Marie-Louise Kristola, Karl Hallding, Kjell Aleklett and Henrietta Palmer after The Globe’s broadcast from SEI.
Yesterday there was a symposium on Climate and Peak Oil at the Royal Swedish Academy of Sciences where Professor Johan Rockström presented the current situation in climate research and I discussed Peak Oil and the importance of energy for the global well-being equation. A recording of the program will soon be available on the internet.
Immediately after the symposium there was a live broadcast on the Swedish radio program The Globe and I think it went well. Johan Rockström, Swede of the Year 2009, has now taken an interest in our research and he said, “That which is so incredibly important and is the page to which we now turn is a scientific page. Thanks to Kjell’s very well respected international research there is now evidence that we are approaching a resource crisis on the fossil fuel front. At SEI (Stockholm Environment Institute) we are gathering research evidence which also indicates that the risks on the climate front are much greater than we have previously seen. This is leading to a new drama around the climate issue since oil is the key to our welfare. So how will we manage this transition?
I think that you that understand Swedish should listen to The Globe program. We hope that this will be the historic turning point in the climate debate, the turning point that we hoped for as far back as 2003 when we presented our first report. (Listen to The Globe [in Swedish])
(Swedish)
Igår var det ett seminarium om klimat och Peak Oil på Kungliga vetenskapsakademin där professor Johan Rockström presenterade dagsläget i klimatforskningen och där jag diskuterade Peak Oil och energins betydelse för den globala välfärden. Man skall i en nära framtid lägga ut seminarierna på nätet.
Direkt efter seminariet blev det direktsändning i radioprogrammet Klotet och jag tycker att det blev ett bra inlägg. Johan Rockström, årets svensk 2009, har nu tagit till sig vår forskning och han säger: ”Det som är så oerhört viktigt och det blad som vi nu vänder är ett vetenskapligt blad. Nu finns det tack vare Kjells oerhört välrenommerade internationella forskning belägg för att vi närmar oss en resurskris på den fossila fronten och vi samlar på SEI forskningen där vi också pekar på att riskmönstret vad det gäller klimateffekten är mycket större än vad vi tidigare sett. Det här leder till ett nytt drama kring klimatproblematiken i och med att oljan är nyckeln till välfärd. Så hur ska vi klara den här övergången?”
Jag tycker att ni skall lyssna på Klotet. Vi hoppas att detta skall bli den historiska vändpunkten i klimatdebatten, den vändpunkt som vi hoppades på redan 2003 då vi presenterade vår första rapport. (Lyssna på Klotet)
Martin Saar
June 11, 2010
Hej Kjell!
Kunde dessvärre inte vara med på seminariet. Däremot har jag lyssnat på intervjun med Klotet. Tycker du gjorde en bra insats. Det verkar som om i alla fall Rockström förstod sambandet och betydelsen av att koppla ihop att klimat och olja. Hoppas verkligen att SEI och Globala energisystem kan formulera gemensamma forskningsprojekt. Nu fattas det bara det tredje E:et, Ekonomi, för att bilden ska bli komplett och så att sammanhangen börjar klarna för påbörja en omställning av samhället.
Flera som var där tyckte att du blev hårt ansatt av och ifrågasatt av Anders W, vilket förvånar mig ngt. Trodde han konverterat och börjat förstå konsekvenserna av brist på olja. Kanske blev det för känsligt att blanda ihop IPCC och peakoil. Ni tillhör ju olika intressesfärer och var och en försvarar sitt. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta!
aleklett
June 11, 2010
Hej Martin!
Anders Wijkman vad inbjuden att kommentera seminariet och det är självklart att det måste ställas kritiska frågor. Att ändra riktning på den gigantiska fossila oceanångaren är ett gigantiskt arbete och Anders har en viktig roll att spela, en person som förstår vidden av Peak Oil, och den övriga problematiken, en person som därför kan ställa de rätta kritiska frågorna.
Johan har som forskare också en viktig roll, nämligen att säga att de scenarier som IPCC lämnat över till världens klimatforskare är felaktiga. Detta betyder inte att vi inte har några problem framför oss utan att problemen måste diskuteras utifrån en ny horisont.
Självklart tycker jag att det är roligt att du ger mig godkänt.
anders wijkman
June 11, 2010
Hej,
Jag förstår inte riktigt att någon kan ha uppfattat mitt inlägg som att jag “hårt ansatt” Kjell. Tvärtom. Jag köper det mesta, men menar samtidigt att det blev luddigt på en punkt att lyssna på Kjell och Johan. Man kunde få intrycket att Kjell menar att det inte finns tillräckligt med fossila bränslen för att skapa klimatkris – och så är det rimligen inte. Både utsläppen av CO2 är djupt oroande; därtill kommer effekterna av markanvändningen, som ligger i samma härad som CO2, om man tar hänsyn till att c:a hälften av CO2 hittills absorberas av haven och vegetationen.
Det var anledningen till att jag föreslog att Kjell och Johan skall skriva något tillsammans. För att klargöra att vi står inför en dubbel kris: Brist på olja – och även gas, och kanske kol – och därtill ett alltmera instabilt klimat.
Så det är helt rätt att “blanda ihop IPCC och peak oil”. Frågan är bara hur man gör det!
Lars-Eric Bjerke
June 11, 2010
Det vore intressant om GES tillsammans med SEI beräknade klimatpåverkan från några resursbegränsade framtidsscenarier där bland annat klimatkänsligheten och avskogningen varierades. Som jag nämnt tidigare kan man använda CTHs program Chalmers Climate Calculator, som finns på nätet. I min räkneövning la jag in de bedömningar av utvinningsbara mängder kol, olja och gas som Globala Energisystem, GES, i Uppsala har presenterat. Resultatet blev att koldioxidhalten i atmosfären kommer att nå ett maximum av 510 ppm kring 2080, vilket medför en global temperaturhöjning med 2,5 C år 2100 och då fortfarande något stigande.
Jag använde följande indata.
Chalmers Climate Calculator: http://dhcp2-pc011135.fy.chalmers.se/EXEC/0/19gxji019hc9ov12eui5506o631w
Reserver av kol, olja och gas: http://www.fysast.uu.se/ges/sv
Enligt IPCC 2007 hade kol, gas och olja år 2005 följande andelar av jordens energiproduktion. Även koldioxidutsläppens medelvärde anges.
Kol 25 % 92 gCO2/MJ
Olja 33 % 76 gCO2/MJ
Gas 21 % 52 gCO2/MJ
”Calmers Climate Calculator 2-region model” har basåren 1990 och 2010 för utsläpp av koldioxid. Jag normerade GES produktion av kol, olja och gas för dessa år och beräknade utsläppsökningen till indataåren 2020, 2050 och 2100. Samma indata angavs för Annex och Non-Annex I länderna. Avskogningen för motsvarande år angavs till 0. Klimatkänsligheten sattes till 3 C för en fördubbling av koldioxidhalten.
Rimliga variationer i fossila reserver gav enbart mindre förändringar i temperaturökningen. Däremot har naturligtvis klimatkänsligheten en stor inverkan. IPCC anger intervallet 2 till 4,5 C för en fördubbling av koldioxidhalten med 70 % sannolikhet, vilket gör att variationer i klimatkänsligheten är avgörande för en analys.