Stor saknad efter Matt Simmons

Posted on August 10, 2010

0


I går eftermiddag fick jag det ofattbara meddelandet från Matt Simmons medhjälpare Laura Russell att Matt plötsligt hade avlidet. Några timmar senare var nyheten spridd över hela världen, (artikel i The Washington Post). Det är med stor sorg som jag skriver dessa rader.

Hösten 2001 besökte jag Colin Campbell i Ballydehob på Irland. Under besöket diskuterade vi möjligheten att ordna en internationell workshop om Peak Oil i Uppsala våren 2002. Jag minns att jag sa att det krävdes föredragshållare från Mellanöstern, Ryssland och USA om vi skulle kunna kalla den internationell och från USA ville vi just ha Matt Simmons. Matt hade studerat framtida konventionell naturgasproduktion i USA och var av åsikten att produktionen nått en topp. Vi kontaktade Matt och han tackade ja.

Vår workshop var under en torsdag och fredag i slutet av maj 2002 och jag kommer ihåg att Matt var stressad för på lördag skulle hans dotter ta motsvarande vår studentexamen. Matt höll sitt föredrag på torsdag och på fredag morgon flög han tillbaka till Huston. Vi hade lyckats få Bruce Stanley från AP, Associated Press, i London intresserad och han kom till Uppsala och skrev om vår workshop. Då Matt vaknade på lördag morgon i Huston kunde han läsa i den lokala tidningen på förstasidan att han varit i Uppsala och talat. Det var i denna artikel som uttrycket ”Peak Oil” användes för första gången i internationell press (read article):

”The dispute centers on the precise timing of what is variously described as “peak oil” or “the big rollover” — the predicted date when existing oil production, together with new discoveries of crude, can no longer replenish the world’s reserves as quickly as consuming countries are depleting them.”

Vad som just då gjorde Matts engagemang särskilt intressant var att han år 2000 hade varit energirådgivare till Geroge W, Bush inför hans presidentvalskampanj. Matts föredrag i Uppsala blev början på ett djupt engagemang för Peak Oil.

Sedan den första Peak Oil konferensen har det varit självskrivet att bjuda in Matt Simmons till varje Peak Oil konferenser och tillsammans med Collin Campbett har han varit det stora affischnamnet utåt.

År 2005 tillsatte KVA, Kungl. Vetenskapsakademin, ett energiutskott och deras första projekt var att undersöka om oljan sinade, dvs om ”Peak Oil” var nära förestående. Jag fick i uppdrag att ordna ett seminarium om ”Global Oil Reserves” i Uppsala och man ville att jag skulle bjuda in några betydelsefulla personer.

Det var självklart att jag skulle bjuda in Matt till detta viktiga möte och då han också tyckte att det var viktigt tog han planet från Huston och kom till mötet den 23 maj, dvs tre år efter vår första Peak Oil konferens i Uppsala. Jag vet att de diskussioner som energiutskottet hade med Matt var betydelsefulla för deras slutliga rapport om oljan, ”Statement on Oil”.

Under åren har vi träffat ett tiotal gånger men genom e-mail och telefon har Matt alltid varit nära till hans då jag behövt hans hjälp. Saknaden kommer att bli stor. Mina tankar går naturligtvis också till hans fru Ellen, som brukade vara med honom på hans resor. Normalt fanns det plats för en middag eller någon annan social aktivitet. Jag hoppas att Ellen även i framtiden finns med då vi ASPO folk träffas.

Matt Simmons engagemang vad det gäller Peak Oil kommer att leva vidare genom otaliga framträdanden som bl.a. finns på YouTube och genom hans böcker. Boken om oljeproduktionen i Saudiarabien, ” Twilight in the Desert: The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy” är redan en klassiker som översats till flera språk.

Tack Matt för det du gjort, vi skulle behövt dig även i fortsättningen.

Advertisement
Posted in: Uncategorized