Petro China är världens högst värderade börsbolag

Posted on August 13, 2010

0


(English in separate blog)

Journalisten Björn Lindahl på Svenska Dagbladet är utan tvekan Sveriges ledande journalist vad det gäller olja och naturgas. I dagens bilaga Näringsliv har han skrivit en mycket intressant artikel om Petro China och deras utveckling till världens högst värderade börsnoterade företag med ett värde på 333 miljarder dollar, och man är nu större än Exxon. Självfallet skulle Saudi Aramco haft ett större värde om bolaget varit noterad på börsen. Just nu är Björns artikel inte tillgänglig på nätet, men jag hoppas att den blir det.

Jämfört med landets storlek är de kinesiska oljereserverna ganska blygsamma och totalt rör det sig om 16 miljarder fat. Man har valt att dela upp sin oljeindustri i tre bolag: Chinese National Petroleum Company, som är Petro Chinas moderbolag, Chinese National Offshore Company, som fått monopol på offshoreproduktion i det kinesiska havsområdet och Sinopec, som har sin huvudsakliga verksamhet inom raffinering och distribution av bensin och andra produkter.

Låt mig citera Björn då han beskriver Kinas utveckling som oljeland:

”Den kinesiska oljeindustrin är ung i förhållande till den amerikanska och ryska. Det var först när geologerna började leta efter olja på de torra slätterna i norra Kina 1959 som det första gigantfältet, Daqing, hittades (läs om vårt besök i Daqing, del1, del 2). Kommunistpartiets ordförande Mao Zedong beslöt att landet skulle bli oberoende av oljeimport genom att bygga ut fältet. I propagandan lyftes Wang Jinxi, eller Järnmannen, som han kallades, fram som en symbol för det nya Kina. Hans legendariska borrlag Nr 1205 borrade under primitiva förhållanden många av de mer än tusen borrhålen i Daqing. Fältet nådde sin högsta produktion först 1999, med 1,1 miljoner fat olja per dag. Tillsammans med fälten Shengli och Huabei stod det för 80 procent av den kinesiska oljeproduktionen 1980, enligt Mikael Höök, vid Uppsala Universitet, som nyligen skrev en rapport om de kinesiska gigantfälten.” (Länk till vår artikel om de kinesiska gigantfälten)

Beslutet att skapa Petro China kom 1999 och redan i april 2000 introducerades bolaget på börserna i Hong Kong och Shanghai, men också som depåaktie i New York. Man hade hoppats få in 10 miljarder dollar men det för tillfället låga oljepriset gjorde att det bara blev 2.9 miljarder.

Avslutningen på Björn Lindahls artikel är intressant:

”Men oljepriset vände uppåt. 2002 läste den kände investeraren Warren Buffet igenom Petro Chinas årsrapport och drog slutsatsen att företaget var undervärderat. På två år köpte han aktier för 488 miljoner dollar. 2007 hittade företaget det största nya kinesiska oljefältet på 50 år i Bohaibukten, med uppskattningsvis 7,5 miljarder fat olja. Samtidigt såldes ytterligare 3,7 procent av aktierna i en emission på Shanghaibörsen. Efterfrågan var så stor att marknadsvärdet för Petro China tredubblades. En kort tid var företaget värt mer än 1 000 miljarder dollar. Warren Buffet passade på att sälja sina aktier, som nu var värda fyra miljarder dollar.”

Det är intressant att notera att det är det kommunistiska Kinas statliga oljebolag som hjälpt till att göra Warren Buffet till världens rikaste person. Det känns inte fel att han nu vill skänka bort hälften av sin förmögenhet.

Posted in: Dagsaktuellt