On the Swedish Transport Administration’s homepage it says:
We are responsible for long term planning of systems for road, rail, sea and air traffic.
We are also responsible for construction, operation and maintenance of national roads and railways.
One year ago the government decided to merge all authorities concerned with traffic into the new Transport Administration. The activities that were drawn into this merger on 1 April 2010 were:
• Activities of the Road Authority
• Activities of the Rail Authority
• Activities concerning long-term planning of infrastructure and the national interest at the Maritime Authority
• Activities concerning long-term planning of infrastructure, operation and investment contributions to non-national airports and
• Activities concerning model development and analysis
We can state that there are few national activities that will be affected by Peak Oil to a greater extent than the Transport Administration.
Just a few months after the Transport Administration began its work I was contacted by its head of strategic development who wondered whether I might come and give a presentation on Peak Oil when the Transport Administration’s leadership group were to meet in August. Of course I said yes and today I have been in Borlänge to speak to them. I am very pleased that Peak Oil is already on their agenda from the start as they now gather to plan Sweden’s future transport systems.
We at Global Energy Systems at Uppsala University hope that this is the beginning of future collaboration and that our research can help to form Sweden’s future transport systems.
(Swedish)
På Trafikverkets hemsida står det:
Vi ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart.
Vi ansvarar också för byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar.
För ett år sedan beslutade regeringen att föra samman allt som har med trafik att göra till det nya Trafikverket och de verksamheter som den 1 april 2010 fördes över var:
• verksamheten vid Vägverket,
• verksamheten vid Banverket,
• verksamheter rörande långsiktig infrastrukturplanering och riksintressen vid Sjöfartsverket,
• verksamheter rörande långsiktig infrastrukturplanering, driftbidrag och investeringsbidrag till icke statliga flygplatser samt
• verksamheter rörande modellutveckling/analysverktyg vid SIKA.
Vi kan konstatera att det finns få statliga verksamheter som kommer att påverkas mer av Peak Oil än Trafikverket.
Redan ett par månader efter det att verket startade sin verksamhet blev jag kontaktad av chefen för strategisk utveckling som undrade om jag kunde komma och hålla ett föredrag om Peak Oil i samband med att Trafikverkets ledningsgrupp samlades i augusti. Självfallet tackade jag ja och idag måndag har jag varit i Borlänge och berättat om Peak Oil för ledningsgruppen. Det känns fantastiskt att Peak Oil redan från början finns med på agendan då man nu samlat skall planera Sveriges framtida transportsystem.
Vi i Globala Energisystem vid Uppsala universitet hoppas att detta är början till ett framtida samarbete och att vår forskning kan hjälpa till att forma framtidens Svenska transportsystem.
Tommy Walfridson
August 31, 2010
Vilket erkännande Kjell! Utmärkt Trafikverket att ni insett vad som kommer.
Svenne
August 31, 2010
Ja men de har ju förberett sig. De har väl börjat bygga Södra länken. Ett tips skulle kunna vara att elektrifiera mitträckena och viltstaketen.
Martin Saar
August 31, 2010
Hej Kjell!
Grattis till detta genombrott!? Hoppas bara att de politiska etabissemanget oxå kan ta emot och ge signaler som styr bort från fossilt bränsle, men framför allt inser att det i första hand handlar om mindre mängd bränsle/ energi från nu och framåt!
Holmfrid
August 31, 2010
Preem vill borra olja i Östersjön, som dom uppskattar skall klara Sveriges oljeförsörjning under 20 år. Biodrivmedel är inget alternativ enligt SOU, som bedömer att max 45% av transportsektorn klaras om man dammsuger skog och åkermark på biomassa. En välbehövlig övergång mellan bensin och el skapas om vi kan nyttjaden resursen.
Rolle
August 31, 2010
Trevligt att höra om det goda samarbetet mellan våra forskare och myndigheter.
Ett projekt i närtid som kan få en push framåt tack vare er information är el-vägar, elektrifiering av den tunga godstransporten.
Bengt Randers
August 31, 2010
Det är konstigt, vi har skrivit till Trafikverket men svaren har varit mycket svaga.
http://www.asposverige.se/2010/05/trafikverkets-prognosmiss/
Men det visar sig nog om dom tog till sig Kjell presentation bättre än vår synpunkter från ASPO Sverige. Men kommer dom att omvärdera Förbifart Stockholm det är den intressanta fråga, vilket jag inte tror dom gör, BAU är för viktigt. Och dom kommer att väga Kjell mot IEA, Energimyndigheten och göra sin egna bedömning.
aleklett
September 1, 2010
Vad vi ser nu är att den forskning som jag påbörjade 2002 och som i dagsläget presenterats i 20 vetenskapligt granskade artiklar nu ger ringar på vattnet. Jag kan hävda att allt jag säger är vetenskapligt granskat. Debatten runt IPCC och om man använt vetenskapligt granskade artiklar är nu till fördel för oss. Om man vill ha med Peak Oil som framtidsscenario kan man nu stödja sig på dessa artiklar. Vi hade inte haft möjlighet att sätta press på t.ex. IIASA och Global Energy Assessment om vi inte hade haft denna forskning i ryggen. Många av er läser förmodligen The Oil Drum. Man presenterar många intressanta inlägg och är betydelsefulla vad det gäller att skapa medvetenhet om Peak Oil, men organisationer som IPCC kan inte hänvisa till vad man skriver eftersom det inte är vetenskapligt granskat. Vi ser att man ibland är utanför det vetenskapliga staketet då man diskuterar Peak Oil relaterade frågot.
K
September 1, 2010
Tyvärr är det väl så att Trafikverket tillsammans med Kjell renderar svaret att en utveckling av elbilar är vägen fram.
Utan en tanke på följande problematiska parametrar som biltrafiken fortfarande då kommer att generera.
– partiklarna från däcken och som rivs upp från vägbeläggningen
– bullret, som dödar kanske 50.000 personer i Europa varje år
– olyckorna, som dödar lika många ungefär
– ytförbrukningen
– utglesningen av samhället som blir följden bilsamhället
– resursförbrukningen, t ex av många metaller som går mot peak
Speciellt sista punkten är ju ganska kritisk med tanke på batterier till bilarna….
Sen kommer ju antagligen elpriset att följa med det övriga energipriset…. Eftersom brytning av råvaran till el förbrukar olja. Summa kardemumma… Det kommer ändå att bli för dyrt att förflytta sig själv och gods och dagens samhälle bygger på att det skall var billigt… Annars får vi en recension.
Jag har lånat listan från Ljungbergs blogg:
http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2010/08/vissa-politiker-ljuger-men-det-visste.html
K
September 1, 2010
Okej… bullret kommer minska… 🙂
MBK
September 4, 2010
Fantastisk att läsa att du varit och hälsat på i Borlänge. Jag vill passa på att nämna att vi är ett antal personer på Trafikverket (främst från tidigare Vägverket) som länge haft mer fördjupad insikt om oljans begränsningar. Vi har på olika sätt försökt förmedla våra kunskaper inom organisationen. Det har funnits en mailinglista där vi sporadiskt förmedlat nyheter inom området och för inte särskilt länge sedan diskuterade jag faktiskt frågan med miljödirektören.
Samtidigt får man väl ta till sig att det fortfarande är en lång väg att vandra innan men börja se tydliga kursändringar. Klimatfrågan har man ju haft i sitt medvetande ganska länge, men det var först hösten 2006 som det började bli en tydlig officiell hållning med att man betraktade frågan som central och man började jobba med klimatåtgärder på alla fronter.
Stellan Tengroth
September 15, 2010
MBK,
har du en mailinglista, sätt gärna upp mitt namn på den.
//Stellan
MKB
September 20, 2010
Du är med på listan inom kort 🙂
/MKB
Väte
September 5, 2010
Är inte vätgas ett alternativ för drift av fordon, ni kanske inte har hört om denna möjlighet…..
Mikael Höök
September 6, 2010
Bäste Väte,
Vätgas kan väl bara anses vara på någon form av teoretiskt plan när det gäller att vara ett alternativ som fordonsbränsle. För det andra produceras ju över 95% av allt väte i världen via ångreformering av naturgas…
Det stora problemet med väte är ju att det knappt förekommer naturligt utan måste produceras innan det kan användas. Vidare finns det ju varken distributionskedjor eller infrastruktur för vätgasbaserade transporter så det är ytterst långt kvar till någon form av rimligt alternativ för fordonssektorn.