Mobiltelefonens revolution i Egypten

Posted on February 12, 2011

0


Idag lördagen den 11 februari har vi upplevt ett historiskt ögonblick, det är ingen tvekan om att det egyptiska folket har avsatt en diktator. Då man ser tvebilder från Kairo är det ingen tvekan om att man är lyckliga. Vad vi sett är det fria ordets makt, men inte i press eller från talarstolen utan från en mobiltelefon.

Om man söker efter mobiltelefonens historia på nätet får man följande uppgifter: ”Ericsson lanserade sin första mobiltelefon år 1956. Den vägde 40 kilo och var lika stor som en resväska, inget för frun att ha i handväskan alltså! På den tiden var nätet inte så utbyggt, det täckte bara 25-30km. Antalet abonnenter var ungefär 100st.

1981 invigdes det första helautomatiska mobiltelefonisystemet i norden, NMT450. NMT450 nätet blev väldigt populärt och blev fullbelastat efter några år, då byggde man ut ett nytt nät som hette NMT900. NMT gjorde fortsatt succé! Flera tillverkare som Ericsson och Nokia började utveckla mobiltelefoner anpassade för NMT-näten.

År 1987 släppte Ericsson sin första medtagbara mobiltelefon, “Hotline Pocket” som den hette vägde endast 750gram och blev mycket populär. Men telefonen var mycket dyr, den kostade upp emot 40 000 kronor! GSM nätet kom igång år 1992, GSM är alltså en efterföljare till NMT. Skillnaden mellan dom två näten är att NMT inte är digitalt, det är GSM. Samma år lanserade Ericsson sin första digitala GSM telefon. Den hette Ericsson GH197. Och 1994 släppte dom en till digital telefon. Samma år släppte Nokia sin första digitala mobiltelefon, trotjänaren Nokia 2110. Nokia 2110 var den första digitala telefonen med stöd för data, fax och SMS-text.”

Idag är mobiltelefonen allas egendom men tänk så fort det gått och då svenska Eriksson och fiska Nokia startade mobiltelefonrevolutionen hade man ingen aning om att deras idéer om framtidens telefoni skulle resultera i en telefonrevolution i Egypten. Det känns lite speciellt att veta att svensk teknologi finns med då historia skrivs.

Första gången som jag kom i kontakt med en mobiltelefon var 1990 i Beijing, året efter studentupproret på Himmelska Fridens Torg. Min gode vän John Liu i Beijing, som då var tevefotograf för SCB, var stationerad i Beijing. Av en slump träffades vi i Sverige någon månad innan jag skulle åka till Beijing, John hade en Ericsson mobiltelefon i sin bil och jag mins hur stolt John var över sin stora tunga Ericsson mobiltelefon, men hur lyrisk han var då han diskuterade en framtid med mobiltelefoner för alla. Idag är mobiltelefontätheten i Kina enorm och frågan är om Ericssons affärside om framtidens telefoni kommer att förändra det politiska systemet i Kina?

Till sist några ord om olja. Ett pris över $100 per fat har förklarats med oroligheterna i Egypten. I den globala oljehandeln är Egypten en viktig länk med oljetrafik genom Suezkanalen och en pipeline som går parallellt med kanalen. Om priset går ner till 90$ per fat så var påståendet rätt, om priset stannar kvar över $100 per fat är det dags att diskutera andra orsaker.

Posted in: Dagsaktuellt