Last Thursday (31 March) I was invited to participate in a symposium on
“Stockholm after Peak Oil”. The organisers were the Green Party in Stockholm and the magazine “Power”. My presentation at the symposium can now be seen on YouTube in three parts. The presentation (in Swedish) begins approximately 3 minutes into Part 1.
I torsdags (31 mars) var jag inbjuden att vara med på ett seminarium om Stockholm efter Peak Oil. Arrangörer var Miljöpartiet i Stockholm och tidskriften Effekt. Seminariet finns nu på YouTube i tre delar. Mitt seminarium börjar ungefär 3 minuter in på del 1
Stockholm efter Peak Oil-del 1
Stockholm efter Peak Oil-del 2
Stockholm efter Peak Oil-del 3
Bengt Eriksson
April 5, 2011
Tack Kjell för intressant föreläsning.
Bara en liten tanke;
Jag har använt en metafor för att förklara EROEI för folk som inte är så insatta i ämnet.
Lätt att kombinera med illustrationer.
”Det är som om man ständigt får högre skatt på samma årslön – alltså ständigt minskande nettolön”
Detta förstår alla jag förklarat för.
M
April 6, 2011
Tack för bra föreläsning och paneldebatt.
Jag har en fråga som väcktes under paneldebatten; Jag tror frågan om kärnkraft och oljeberoende hänger ihop på många sätt. Tex. Med tanke på att frågan om slutförvar ännu inte är ordnad med för de flesta av världens alla kärnkraftverk – hur ska nuvarande och kommande generationer, med den ständiga nedgång i ekonomin som är att vänta med peak oil, ha råd att bygga och underhålla slutförvar?
Om inte ens vi, som står och går här nu, med allt det överflöd vi haft och har tycker oss ha råd? Borde inte det vara högsta prioritet att vi, som fortf. har “billig” olja bekostar detta? (men då blir kärnkraften förstås mindre billig)
Tex genom att skapa en fond i Sverige för ekonomiskt tryggande av att slutförvar blir ordentligt byggt i framtiden?/börjar byggas på en gång!
Oavsett om det gäller okontrollerat oljeutsläpp i mexikanska golfen eller reaktorhaveri i Fukushima; Hela tiden ekonomiska/nationella intressen före människors hälsa och trygghet. Risken för att man, ju värre ekonomin sluttar utför med peak oil, tar mindre och mindre hänsyn till människors hälsa känns sannolik. Så är vi för kärnkraft, tycker jag vi också måste ta ansvar för slutförvaret här och nu!
/M
aleklett
April 6, 2011
Klockan har passerat midnatt och det blir ett kort svar vad det gäller finansering. Vi sätter av pengar varje år till kostnaderna för slutförvar. Varje kWh som produceras har en extra skatt för detta ändamål.
Andreas Larsson
April 10, 2011
Det finns reaktortekniker som kan “bränna upp” kärnbränslet så vi slipper slutförvara det i mer än några hundra år. Det skulle också lösa en del av energiproblematiken. Läs om LFTR.
Bengt Eriksson
April 7, 2011
Det vore mycket intressant att höra dina synpunkter på Rossi:s energikatalysator (om det nu går med det sparsamma material som finns att tillgå)
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144772.ece
aleklett
April 8, 2011
Hej!
Jag skall skriva ett längre inlägg, men jag skall först diskutera igenom det hela med Sven Kullander som var med där nere i Italien. Sven sitter i rummet bredvid mitt.
Vän av ordning
April 9, 2011
Att den s.k. ‘klimatkrisen’ är irrelevant(i relation till Peak Oil) kan ha chockat en del gröna miljökoftor.