Man har uppmanat mig att kommentera det som i Ny Teknik kallas för Rossis energikatalysator och det skall bli ett nöje att göra det eftersom jag måste plocka fram mina kunskaper från den tid då jag forskade på olika kärnreaktioner. Det kommer att bli en ganska detaljerad genomgång.
Först vill jag nämna att professor Sven Kullander, som är ordförande i Kungl. Vetenskapsakademins energiutskott, sedan i början av året också är professor emeritus i min forskargrupp vid Uppsala universitet. Han sitter i rummet bredvid mitt så diskussionen om Rossis experiment har varit på tapeten varje gång vi träffats de senaste veckorna. Jag försöker hela tiden vara så kritisk som möjligt samtidigt som det är lite spännande att vara ganska nära centrum av något som antingen är en stor bluff eller något nytt spännande. Det finns många forskare som kritiserar Sven för att han överhuvudtaget beblandar sig med experimentet, men som forskare har vi också ett ansvar att undersöka om påstådda fenomen är verkliga eller ett falsarium. Att Sven blivit involverad är ganska naturligt då han är ordförande i KVA:s energiutskott och om någon tror att han har accepterat resultaten då har de helt fel, men genom att få närvara och undersöka så öppnas också en möjlighet att bekräfta eller förkasta. Som forskare vill man ha en förklaring på det som händer och just nu ser vi inte någon förklaring med de kunskaper som vi idag har om kemi och fysik. Det kan vara helt ny fysik som måste förklaras eller en bluff som måste avslöjas. Här kan ni läsa den reserapport som Sven Kullander skrivit.
Det största problemet är att det finns en ”svart låda” i centrum av anläggningen och Rossis vägrar att öppna på locket innan han har patent på uppfinningen. Han är ingenjör, en skicklig ingenjör, och han tänker som en ingenjör. Som forskare prioriterar man ära och berömmelse och forskningsresultat publiceras så att alla kan läsa och förstå. Självfallet finns det möjlighet att göra vissa mätningar och bestämma vissa parametrar, men hjärtat i anläggningen finns inbäddad i ett hölje av bly, och blyhöljet är den svarta lådan. Sven och jag diskuterade experimentet innan han åkte till Italien och idag har vi på nytt diskuterat vad man såg och registrerade. Att beräkna hur mycket energi det går åt att värma vatten till kokpunkten och hur mycket energi det går åt att förånga vatten tillhör elementär termodynamik så producerad energimängd är OK. Det är dags att titta på den svarta lådan.
Då Rossi var i Uppsala för några veckor sedan hade han med sig två prover. Det ena var nickelpulver så som det ser ut innan det placeras i den svarta lådan och det andra var ett prov som enligt uppgifter hade varit bränsle i energikatalysatorn under två och en halv månad. Energieffekten under tiden angavs och total energimängd kan beräknas. Forskare på Ångström har undersökt vad det använda bränslet innehöll förutom nickel och man kom fram till att det var 10% koppar och att isotopförhållandet för koppar var ungefär det samma som i naturlig koppar, 70/30. Kända kemiska reaktioner kan inte förklara den mängd energi som uppmätts. En kärnreaktion kan förklara energimängden, men den kunskap som vi idag har säger att denna reaktion inte kan äga rum. Det är dags att plocka fram mina kärnfysikaliska kunskaper.
Nickel är ett grundämne med 28 protoner och antalet protoner bestämmer vilken laddning som atomkärnan har, +28. Väte har laddningen +1 och Coulumbkraften gör att två positivt laddade partiklar stöter bort varandra. Det betyder att i ett prov där det finns väte och nickel och där väte rör sig med termisk energi så kan det inte ske en kärnreaktion. Den energimängd som uppmäts kan förklaras med en kärnreaktion men den kunskap som vi har om kärnreaktioner sätter stopp för de kärnreaktioner som kan förklara energimängden. Det är detta faktum som gör att många är kritiska mot Sven Kullander för att han överhuvudtaget bryr sig om Rossis. Ni som har följt min kamp för Peak Oil vet att jag inte är rädd för utmaningar, men då jag är kärnfysiker måste jag vara kritisk och plocka fram allt som visar att det inte kan vara sant.
Det faktum att Nickel har 28 protoner gör att atomkärnan är extra stabil och vi har många nickeisotoper som är stabila, de genomgår inte radioaktivt sönderfall (korekt benämning är joniserande strålning men media använder inte detta uttryck). De stabila nickelisotoperna är Ni-58 (68.1%), Ni-60 (26.2%), Ni-61 (1.1%), Ni-62 (3.6%), Ni-64 (0.9%). I den reserapport som finns tillgänglig på Ny Tekniks hemsida kan vi läsa att i det prov som Rossi lämnade i Uppsala finns det 10% koppar med isotopfördelningen 70/30. Koppar har två stabila isotoper, Cu-63 och Cu-65, och dessa två isotoper kan bildas av Nickel om en vätekärna, som har massan 1, slås samman med Ni-62 respektive Ni-64. Om det ursprungliga provet är naturligt nickel så utgör Ni-62 och Ni-64totalt tillsammans 4.5% av provet och om alla dessa nickelisotoper omvandlas till koppar så får man bara 4.5% koppar och inte 10% som uppmätts. Om alla Ni-62 och Ni-64 omvandlas till koppar skulle man få isotopfördelningen 80/20 vilket är nära den naturliga sammansättningen 70/30.
Man har föreslagit att koppar kan ha bildats genom att Ni-58 blir C-59 som sönderfaller till Ni-59 som i sin tur plockar upp en vätekärna så att Cu-60 bildas som sönderfaller till Ni-60 som plockar upp en vätekärna så att Cu 61 bildas som sönderfaller till Ni-61 som i sin tur plockar upp en vätekärna och bildart Cu-62 som sönderfaller till Ni-62 som plockar upp en vätekärna och bildar Cu-63 som är stabil. Om denna reaktionskedja skulle vara verklig trots att ingen av de reaktioner som jag nämner kan ske med den kunskap som vi har idag, då skulle isotopfördelning Cu-63/Cu-65 vara större än 80/20, förmodligen närmare 99/01. Just nu är min slutsats att den isotopfördelning som uppmätts och det faktum att man har 10% koppar visar att provet är kontaminerat med naturligt koppar. Självfallet är jag villig att ändra min åsikt om det går att visa att jag har fel.
Om de reaktioner som diskuterats här sker i verkligheten så kommer det att bildas produkter som är kraftigt radioaktiv och det är dessa radioaktiva produkt som sönderfaller och avger värme. Det är liknande process som ger upphov till härdsmälta i de Japanska kärnreaktorerna men skillnaden är att det bara tar någon timmar innan ”den nya reaktorn” kallnar. Det faktum att det finns bly runt hjärtat i anläggningen kan indikera att vi har radioaktivt sönderfall som bromsas in i bly så att det blir varmt och att denna värme värmer vattnet. Om jag kunde montera upp Rossis energikatalysator i källaren på Ångströmlabboratoriet, montera lämpliga detektorer så att man direkt kan mäta pulsen på hjärtat i anläggningen, då skulle det vara enkelt att registrera vilka gammaenergier som provet alstrar. De radioaktiva isotoper som kan bildas, speciellt Cu-59, sönderfaller genom betaplussönderfall och vid detta sönderfall har man alltid gammaenergin 511 keV, en energi som är enkel att detektera. Hittills har man inte detekterat detta sönderfall.
Vad blir slutkommentaren? Det vattenflöde som passerade hjärtat av anläggningen har värmts upp så att flödet förångas och det finns idag inga kemiska processer som kan förklara detta energiflöde om hjärtat innehåller de komponenter som Rossi anger. Han har ännu inte berättat hela hemligheten. De kärnreaktioner som är tänkbara kan inte förklara mängden koppar med den isotopsammansättning som uppmätts. Om det sker en infångning av en vätekärna, som med dagens kunskaper inte är möjlig, då kommer det att bildas radioaktiv strålning i form av gammastrålar. Med känd teknologi skulle det vara enkelt att registrera denna strålning.
Låt oss avslutningsvis leka med tanken att man hittat ett nytt sätt att koka vatten, hur kan detta påverka den framtida energiförsörjningen? Idag använder vi fossila bränslen och uran för att koka vatten och i en kärnreaktor kommer energin från fissionsfragmentens rörelse då uran klyvs och från radioaktivt sönderfall hos fissionsfragmenten, den så kallade resteffekten. Det vi diskuterar här kan jämföras med resteffekten, dvs 10-15 procent av energin hos en kärnreaktor i drift. För att få ett energiflöde av betydelse måste det byggas anläggningar av ett kärnkraftverks storlek och antalet måste bli ganska många.
Vad skall vi göra som forskare? Skall vi säga tokerier som många gör idag eller skall vi försöka att förstå vad som händer? Själv har jag inget emot att avslöja en bluff, eller vara med och verifiera något som ingen kan tänka sig. Båda ytterligheterna tillhör det som gör livet som forskare otroligt intressant.
(Läs Sven Kullanders inlägg till bloggen som jag nu lyter in som del av den samma)
Sven Kullander
Postat den 2011/04/09 kl. 6:16 f m
Jag har liksom Kjell en bakgrund med viss anknytning till Rossis experiment som bygger på att atomärnor, väte och nickel, ska kunna reagera på atomkärnnivå. Mitt ämnesområde var högenergifysik = kärn och partikelfysik. Under en del av 60-talet jobbade jag med direkta kärnreaktioner, med utslagning av protoner från atomkärnor, också i området kring nickel. Speciellt de yttre protonskalen var av intresse, deras utsträckning och bindning.
För mig är den onormalt stora energiproduktionen som jag bevittnat på plats i Bologna omöjlig att förklara med rådande erfarenhet. Däremot är det relativt enkelt att visa att om det ändå skulle ske, nämligen att om det bildas en annan kärna än nickel-58, ursprungskärnan, blir energivinsten ca 8 MeV per reaktion; varje nukleon, proton och neutron, är i massområdet ifråga bunden med i genomsnitt 8 MeV. Om en fri proton, en av protonerna i molekylärt väte binds och detta leder till en annan stabil kärna nickel-59, frigörs ca 8 MeV. Motsvarande energivinst gäller om de andra isotoperna skulle vara inblandade. Det rör sig om en exotermisk reaktion oavsett vad det nu är för slags process.
Kjell påstår att många forskare kritiserar mig eftersom jag beblandar mig med experimentet, något som förvånar mig eftersom det är nödvändigt att komma inpå för att över huvud taget på ett rationellt sätt kunna utreda och diskutera om det hela är sant eller falskt. Annars blir diskussionen hypotetisk. Och förutom att jag är nyfiken på,ingår det också i mina arbetsuppgifter inom Vetenskapsakademiens energiutskott att ha en omvärldsbevakning av energiområdet.
Detta sagt, jag var verkligen mycket kritisk i mina första kontakter med Rossi som förmedlades av Ny Tekniks reporter Mats Lewan som själv är civilingenjör i teknisk fysik.
Efter ett stort antal frågor från min sida till Rossi blev jag tillsammans med Hanno Essen, ordföranden i föreningen Vetenskap och folkbildning,inbjuden till Bologna för att på plats få svar. Syftet var dels att se om det verkligen var onormalt stor energiproduktion och dels att lära känna de människor som varit involverade; var de suspekta eller var de normalt tänkande och undrande över det som tycks hända.
Tillsammans med Hanno Essén, besökte vi Bologna den 28-30 mars. De mätningar vi följde finns redovisade i vår reserapport som kan laddas ner från Ny Teknik. Mätningarna var klassiska med mätning av vattenflöden, temperaturförändring och ångbildning. Både Hanno och jag följde såväl kalibreringar, uppstart och jag följde genomförande fram till avslutning. Temperaturer monitorerades kontinuerligt.
De uppmätta 25 kWh under ca 6 timmars körning kan inte förklaras som en kemisk process. 25 kWh svarar ungefär mot energiinnehållet i 2500 cm3 olja (I reserapporten har jag angivit ett något högre värde, något som Kjell påpekat, han använder den siffran ofta). Men det finns bara 50 cm3 volym i bränslekammaren. Så om kammaren varit helt fylld med något ”brännbart”, måste energidensiteten per liter ha varit 20×25=500 kWh per liter eller per kg med ett material av densitet ett. Det finns ingen kemisk substans med den energidensiteten! Hade det varit myoniska atomer hade et gått bra. Atomära och molekylära energiprocesser ligger i energiområdet elektonvolt per reaktion medan kärnprocesser handlar om mega-elektronvolt per reaktion. Det är ca en miljon gångers skillnad i ennergiutbyte räknat per massenhet.
Kärnfysikern Levi vid Bologna-universitetet har under 18 timmars testkörning och oberoende av Rossi också kommit till konklusionen att energiproduktionen inte kan vara av kemiskt ursprung. Han tänker för att ytterligare styrka tesen om kärnreaktion mäta ytterligare 100 timmar för att bli helt säker på att det inte finns några förbisedda mätfel eller upplagrade energimängder.
Enda alternativet till att förklaringen inte skulle vara kärnreaktioner är att något förisetts i mätprocessen. Eller att Rossi på något sätt lurat oss. Jag tycker dock att både Rossi och fysikerna vid Bologna-universitetet verkar ärliga i sitt uppsåt och tror inte att det är medvetet lurendrejeri.
Det torde inte dröja länge innan vi får svar om fenomenet är verkligt.
Rossis företag i USA bygger en anläggning på
1 MW för Atén som skall vara klar till hösten!. Vi har anledning följa utvecklingen oavsett var vi kommer att hamna i slutändan.
Sven Kullander
April 9, 2011
Jag har liksom Kjell en bakgrund med viss anknytning till Rossis experiment som bygger på att atomärnor, väte och nickel, ska kunna reagera på atomkärnnivå. Mitt ämnesområde var högenergifysik = kärn och partikelfysik. Under en del av 60-talet jobbade jag med direkta kärnreaktioner, med utslagning av protoner från atomkärnor, också i området kring nickel. Speciellt de yttre protonskalen var av intresse, deras utsträckning och bindning.
För mig är den onormalt stora energiproduktionen som jag bevittnat på plats i Bologna omöjlig att förklara med rådande erfarenhet. Däremot är det relativt enkelt att visa att om det ändå skulle ske, nämligen att om det bildas en annan kärna än nickel-58, ursprungskärnan, blir energivinsten ca 8 MeV per reaktion; varje nukleon, proton och neutron, är i massområdet ifråga bunden med i genomsnitt 8 MeV. Om en fri proton, en av protonerna i molekylärt väte binds och detta leder till en annan stabil kärna nickel-59, frigörs ca 8 MeV. Motsvarande energivinst gäller om de andra isotoperna skulle vara inblandade. Det rör sig om en exotermisk reaktion oavsett vad det nu är för slags process.
Kjell påstår att många forskare kritiserar mig eftersom jag beblandar mig med experimentet, något som förvånar mig eftersom det är nödvändigt att komma inpå för att över huvud taget på ett rationellt sätt kunna utreda och diskutera om det hela är sant eller falskt. Annars blir diskussionen hypotetisk. Och förutom att jag är nyfiken på,ingår det också i mina arbetsuppgifter inom Vetenskapsakademiens energiutskott att ha en omvärldsbevakning av energiområdet.
Detta sagt, jag var verkligen mycket kritisk i mina första kontakter med Rossi som förmedlades av Ny Tekniks reporter Mats Lewan som själv är civilingenjör i teknisk fysik.
Efter ett stort antal frågor från min sida till Rossi blev jag tillsammans med Hanno Essen, ordföranden i föreningen Vetenskap och folkbildning,inbjuden till Bologna för att på plats få svar. Syftet var dels att se om det verkligen var onormalt stor energiproduktion och dels att lära känna de människor som varit involverade; var de suspekta eller var de normalt tänkande och undrande över det som tycks hända.
Tillsammans med Hanno Essén, besökte vi Bologna den 28-30 mars. De mätningar vi följde finns redovisade i vår reserapport som kan laddas ner från Ny Teknik. Mätningarna var klassiska med mätning av vattenflöden, temperaturförändring och ångbildning. Både Hanno och jag följde såväl kalibreringar, uppstart och jag följde genomförande fram till avslutning. Temperaturer monitorerades kontinuerligt.
De uppmätta 25 kWh under ca 6 timmars körning kan inte förklaras som en kemisk process. 25 kWh svarar ungefär mot energiinnehållet i 2500 cm3 olja (I reserapporten har jag angivit ett något högre värde, något som Kjell påpekat, han använder den siffran ofta). Men det finns bara 50 cm3 volym i bränslekammaren. Så om kammaren varit helt fylld med något “brännbart”, måste energidensiteten per liter ha varit 20×25=500 kWh per liter eller per kg med ett material av densitet ett. Det finns ingen kemisk substans med den energidensiteten! Hade det varit myoniska atomer hade et gått bra. Atomära och molekylära energiprocesser ligger i energiområdet elektonvolt per reaktion medan kärnprocesser handlar om mega-elektronvolt per reaktion. Det är ca en miljon gångers skillnad i ennergiutbyte räknat per massenhet.
Kärnfysikern Levi vid Bologna-universitetet har under 18 timmars testkörning och oberoende av Rossi också kommit till konklusionen att energiproduktionen inte kan vara av kemiskt ursprung. Han tänker för att ytterligare styrka tesen om kärnreaktion mäta ytterligare 100 timmar för att bli helt säker på att det inte finns några förbisedda mätfel eller upplagrade energimängder.
Enda alternativet till att förklaringen inte skulle vara kärnreaktioner är att något förisetts i mätprocessen. Eller att Rossi på något sätt lurat oss. Jag tycker dock att både Rossi och fysikerna vid Bologna-universitetet verkar ärliga i sitt uppsåt och tror inte att det är medvetet lurendrejeri.
Det torde inte dröja länge innan vi får svar om fenomenet är verkligt.
Rossis företag i USA bygger en anläggning på
1 MW för Atén som skall vara klar till hösten!. Vi har anledning följa utvecklingen oavsett var vi kommer att hamna i slutändan.
H-G Branzell
April 9, 2011
Det är tydligt att Rossi vill övertyga världen om att hans nya energikälla fungerar, annars skulle han inte ha anordnat tre demonstrationer.
Med tillgång till energi är det lätt att göra en bra show. Kemisk energi blir till ett fyrverkeri, elektrisk energi blir till en rockkonsert eller ett rejält åskväder.
Rossi hävdar att demoapparaten som användes vid demonstrationen den 14 januari producerade 12 kW i form av vattenånga. Vad gör han med den då? Driver han ångmaskin med den eller en turbin eller en ångvissla eller blåser han ens ut den i luften så att åskådarna på behörigt avstånd kan känna andedräkten från den kraftfulla drake som han tämjt?
Nej, o västgötaklimax, han leder diskret ut ångan i avloppet och försöker i stället bevisa existensen av och kraften hos sin tämjda drake genom att ta tempen på den.
Bortsett från spektakulära demonstrationer av genererad ånga som kan tilltala en stor del av publiken, så kan man med kunskaper från första årskursens gymnasiefysik göra en mycket enkel demonstration som skulle kunna få även den mest förhärdade fysiker-skeptiker att mjukna en aning. I stället för att leda ned ånga och varmvatten i avloppet stoppar man ned slangen i en isolerad tunna med kallvatten och mäter temperaturökningen hos vattnet. Metoden går under namnet kalorimetri.
Varför förfuskar han då sin demonstration på detta sätt? Det troligaste är att draken, i likhet med alla hans kusiner, tillhör fablernas värld. (Så kom inte och säg att de är kallblodiga, det vet du inte!) Jag har försökt att tänka ut den näst troligaste förklaringen till de tama demonstrationerna men hittills har jag inte lyckats. Välkomna med förslag!
//mvh HGB
Gunnar Lindberg
April 9, 2011
Hur detta äventyr än slutar så kan man glädjas åt att det finns etablerade forskare som törs röra vid ett så pass kontroversiellt område. Ett stort tack till de modiga!
Solon
April 9, 2011
Jag vill till att börja med tacka Aleklett för din intressanta kommentar av Rossis apparat, Du tycks ta ha en sunt skeptisk men nyfiken inställning som jag är säker på är till gagn för dig i sitt arbete. Jag vill även tacka Kullander i bloggposten ovan. Det är lovvärt att åka ner till Italien och med sina egna sinnen inspektera apparaten i första hand.
Som ni säkert förstår är nyfikenheten stor för oss som följer det här och diskussionerna på bland annat ny tekniks hemsida är glödheta och därför är all ny information väldigt intressant för oss.
Jag har ett par frågor till Kullander om det finns möjlighet att få ett svar på dem hade det varit väldigt glädjande.
Jag är framför allt nyfiken på materialet som körts i Rossis apparat. Jag har bara Fysik B från gymnasiet i ryggen, men med den begränsade kunskap jag har tycker jag ändå att det borde finnas radioaktiva rester i materialet om en kärnreaktion ägt rum. Finns det spår av något sådant?
Sen undrar jag om något nytt som är av intresse för oss som noggrant följer händelseutvecklingen kom fram i diskussionerna med de som är inblandade i E-caten och med representanterna från universitet i Bologna.
Återigen, stort tack till er båda för att ni tittar närmare på det här.
Solon
uge
April 9, 2011
Ja hemska tanke om det skulle vara sant. Billig energi är det värsta marknadsekonomin kan tänka sig i dag… Tyvärr så är det så att vår ekonomi idag bygger på att kontrollera tre ben/pelare: penningflödet, energi och mat… Med dessa tre ben skapas och upprätthålls kontroll av finansiering, råvaror och arbetskraft…(och om vi ser det ännu större: politisk kontroll) Historiskt sett så är energi en tämligen ny pelare som har visat sin fundamentala betydelse alltmera sedan oljekrisen på 70-talet (eller ja, hela olje-epoken). Det finns flera (energi)innovationer som inte ges forskningsanslag eller helt enkelt svartmålas på bred front.
Det är t ex intressant att se på hur fotoelektriska celler ännu är långt under den teoretiska gränsen för verkningsgrad, och samtidigt hur pass dyr tekniken är.
Massproduktion av billiga sol-elceller passar inte in i dagens kapitalistiska paradigm. Tanken att egna hushåll med ett par kvadratmeter solpaneler till en investering om något 10 – tusental kronor skulle kunna bli näst intill självförsörjande på energi finns inte på agendan.
Självklart är därför fortsatta lösningar som prioriteras sådana som kommer upprätthålla det tredje benet/energi-kontrollen.T ex het fusion och central distribution… Och, då detta är en peak-oil-sida 😉 de stora aktörerna blundar inför energisituationen så länge vi kan suga upp de sista dropparna och inga nya alternativ ännu är formade som fortsatt upprätthåller kontrollen över vår energi…
så, det är naivt att tro att billiga lösningar någonsin kommer att få stöd, uppmuntran och pengar så länge vårt nuvarande ekonomiska system består. Detta är sagt utifrån en enkel betraktelse över hur världen ser ut idag. Och, det behöver inte vara ett vänsterperspektiv, utan ett rent demokratiskt och humanistiskt synsätt på hur vi egentligen bör forma vår framtid… Jag är dålig på siffror, men hur är det nu igen: hur mycket “mat” är det inte redan som vi tankar i våra bilar
aleklett
April 10, 2011
Jag tycker att det är dags att du kliver fram och presenterar dig om du tänker dig en seriös diskussion.
Daniel Larsson
April 9, 2011
Tack för ett intressant och informativt inlägg!! Jag har en blogg där jag försöker sammanställa det som skrivs ang. Andrea Rossi och E-Cat, och undrar om detta inlägg kommer finnas på engelska?
mvh
Daniel
björn
April 9, 2011
“Låt oss avslutningsvis leka med tanken att man hittat ett nytt sätt att koka vatten, hur kan detta påverka den framtida energiförsörjningen? För att få ett energiflöde av betydelse måste det byggas anläggningar av ett kärnkraftverks storlek och antalet måste bli ganska många.”
Detta resonemang hänger jag inte med på.
Till att börja med hade man väl slängt ut alla värmepannor och satt in “vattenkokarna” istället?
Sedan kan vi ju leka med tanken att värmen går att omvandla till elektricitet, lågspänning, kanske 12V likström direkt. Då skulle man vara självförsörjande på el, det gör inte så mycket om det blir värmeförluster i elomvandlingen, den kommer till pass för uppvärmning. Varför vi nödvändigtvis skulle bygga stora centrala energianläggningar, det förstår jag inte vitsen med, det är ju bara skönt att slippa kraftledningsgator, ställverk, elräkningar etc.
aleklett
April 9, 2011
Allt det du nämner kan du använda kol till, men i verkligheten används det mesta kolet till att producera elektrisitet i stora anläggningar. Samhället behöver stora volymer el. Mitt exempel visar vilka volymer som vi använder i verkligheten. Vi vet inte vad som händer innuti apparaten. Om det skapas ett radioaktivt preparat finns det bestämmelser för det och du kan inte ha det i källaren. Vi vet inte var säkerhetsgränser mm finns.
Göran Crafte
April 9, 2011
Utlänningar som läser texten här ovan genom Google translate får läsa att “There are many scientists who criticize Sven that he even has sexual relations with the experiment…”!
Så om det inte finns tid att översätta hela texten till engelska så vore det nog ändå bra om du kan byta ut orden “beblandar sig med” mot några ord som inte Google translate gör snusk av!
aleklett
April 9, 2011
Tyvärr kan jag inte göra något åt Googles. Michael Lardelli har inte tid att översätta det långa inlägget nu.
Ascoli65
April 9, 2011
Dear Prof. Kullander,
I would have a few questions onto two main aspects regarding the calorimetry of the March 29th test.
1 – Steam conditions
You said in the report “The system to measure the non-evaporated water was a certified Testo System, Testo 650, with a probe guaranteed to resist up to 550°C. The measurements showed that at 11:15 1.4% of the water was non-vaporized, at 11:30 1.3% and at 11:45 1.2% of the water was non-vaporized “. Please, can you tell me:
1a – These percentages are mass or volumetric?
1b – Where the probe was located?
1c – Did you take part to these measurements?
1d – Did you never give a look to the exit of the black exhaust hose during the 6 hours full power operation?
Moreover, from the web comes that Testo 650 is an instrument for measuring relative humidity, or temperature, or few other quantities depending on the specific probe. Among the dozens of suitable probes the only one which has a maximum operating temperature of 550°C is a standard Pt100 temperature probe (Code: 0604 0274). So, I would like to ask you:
1e – Which procedure has been followed for measuring the non-evaporated water content starting from the temperature?
2 – Water flow
Assuming a constant water flow, the temperature trend on figure 6 indicates that the extra power increased stepwise mode at 10:36 and 10:38, after that the curve approaches very smoothly 100°C indicating that before 10:41 the heating power was just sufficient for maintaining the boiling condition. Therefore in order to have at 10:45 the water completely vaporized we need to assume a huge increase in thermal power during this period. This last increase should have been extremely precise in order to not overheat the vapor, otherwise the temperature wuold have raised above 100 °C.
On the other hand the same temperature trend can be obtained assuming a constant heating power, but reducing the water flow in two steps to about one half of the initial value.
Consider also that the used dosimetric pump, probably a LMI J5 model, has 2 knobs on the front panel for controlling the flow rate, by changing the stroke rate (from 5 to 100 strokes per minute) and/or their volumes (from 0.25 to 1.27 mL per stroke).
Let me ask you:
2a – Did you check the positions of the 2 knobs during the tests?
2b – Have you any extra photo of the front panel showing the position of the knobs?
2c – Have you heard some modifications in the stroke sound (frequency or intensity)?
2d – Did you control the level of reservoir before and after the test period, in order to get a volumetric confirmation of the flow rate?
Sorry for so many questions.
Thank you in advance for the answers.
aleklett
April 10, 2011
First I have to tell you that Professor Kullander don’t use this blog for discussions and that he don’t like to discuss with persons that are anonymous, that’s the normal way we do science. I think that I also will be more strict about this.
Ascoli65
April 10, 2011
Thank you for having answered one more time to one of your anonymous readers, and sorry for having misused your interesting blog.
I hope Professor Kullander will consider also the comments from someone of the thousends of anonymous readers of his travel report, in order to further improve the accuracy and completeness of his precious and competent informations on this subject, before he returns to the normal science.
Best regards.
Göran Crafte
April 10, 2011
Det påstådda restmaterialet från Rossis reaktor borde väl vara hur användbart som helst för att komma fram till vad Rossi håller på med. Katalysatorerna han talar om måste rimligen finnas kvar i det. Finns där bara koppar och järn så måste det vara katalysatorerna och inte bara restprodukter och migrationsprodukter.
Möjligen har Rossi bluffat om de två katalysatorerna och hemligheten ligger istället i att man måste ha en lämplig isotopsammansättning i nicklet för att reaktionen skall kunna starta.
Kopparn och järnet skulle kunnat tillkommit från reaktorns yttre delar. Rossi accepterar det svaret beträffande järnet, men inte beträffande kopparn, vilket kanske inte är orimligt med tanke på att kopparn finns längre bort från reaktorns kärna. Men kan järn hamna i reaktorn så borde det möjligen också finnas krom i den – bägge från stålbehållaren.
Det finns som jag ser det fyra möjligheter (bortsett från möjligheten att Rossi är en ovanligt smart och iskall bedragare): att (också)järnet bildats på nukleär väg, att den nukleära reaktionen snarare är av den sort som Mills talar om (hydrinos), att de två katalysatorerna är koppar och järn, samt att Rossi bluffat om katalysatorerna och hemligheten istället ligger i den förberedande förändringen av nicklets isotopsammansättning som Rossi talat om.
aleklett
April 10, 2011
Har ingen annan kommentar än att vi får avvakta och se
Magnus Redin
April 10, 2011
Det vore kul att försöka komma på vad Rossi gör för att smyga in energi i systemet.
Högfrekvensväxelström i värmarkretsen som instrumenten inte mäter?
Mikrovågor som följer rören som vågledare i någon frekvens som absorberas svagt i vatten men bra i katalysatorn?
Ett isolerande lager i reaktorn så inloppen och utflödena kan hållas på olika spänning och en ström kan värma nickelpulvret?
Dolda kablar inuti rördragningen?
En högeffektslaser, reflekterande rörinsidor och en absorberande yta i katalysatorn?
Uppenbart orimliga förslag:
Partiklar av en högaktiv isotop som tillförs vattenflödet och fastnar i katalysatorn som filtrerar flödet?
En kraftfull protonaccelerator eller röntgenkälla i källaren som värmer katalysators blymassa?
En viktig del av knepet är troligtvis att få fokusering på reaktorn och få publiken att ignorera delar som bordet den är monterad på. För att förstå vad det är som han har gjort behöver alla delar undersökas och inte bara de som är gjorda för att uppmärksammas.
aleklett
April 10, 2011
Det är spännande att spekulera, i slutändan kommer sanningen fram.
Lars
April 10, 2011
Hej!
Är det verkligen helt otvivelaktigt att energiproduktionen är som den framställs utan att det kan finnas dolda värmekällor som induktionsslingor eller dylikt inblandade?
Förklaringen till att Rossi eventuellt justerat provet är i så fall säkert för att han vill dölja de verkliga komponenterna.
aleklett
April 10, 2011
Jag var inte där, men så långt som Sven kunde se fanns det inte det.
Jan-Gerhard Hemming
April 10, 2011
Va’ skönt att Aleklett/Kullander kan skriva så att även en outsider i kärnfysik begriper vad de säger. Som alldeles grön i dessa frågor men ändå ytterst intresserad får man kanske ställa en dum fråga:
I stycke 6/rad 8-12 säger Aleklett: ”Om det ursprungliga provet är naturligt nickel så utgör Ni-62 och Ni-64 tillsammans 4,5% av provet och om alla dessa nickelisotoper omvandlas till koppar så får man bara 4,5% koppar och inte 10% som uppmätts. Om alla Ni-62 och Ni-64 omvandlas till koppar skulle man få isotopfördelningen 80/20 vilket är nära den naturliga sammansättningen 70/30.”
I efterföljande stycke 7/rad 5 och följande säger Aleklett om reaktionskedjan Ni-58 –> Cu-59 –> osv : ”Om denna reaktionskedja skulle vara verklig trots att ingen av de reaktioner som jag nämner kan ske med den kunskap som vi har idag, då skulle isotopfördelningen Cu-63/Cu-65 vara större än 80/20, förmodligen närmare 99/01. Just nu är min slutsats att den isotopfördelning som uppmätts och det faktum att man har 10% koppar visar att provet är kontaminerat med naturligt koppar.”
Min dumma fråga gäller försökstiderna: Kullander nämner egna studier under körning i 6 timmar, Levis körning i 18 timmar och planer på ytterligare i 100 timmar. Har alla försökstiderna lett till samma slutprodukt med 10% Cu?
aleklett
April 10, 2011
Det är bara ett prov som har varit i drift under två och en halv månad som Sven fått att analysera. Med öppna kort skulle det vara mycket enklare att kontrollera, men det kommer att göras fler undersökningar på de prover som finns i Uppsala. Kan inte berätta mer nu, men då det finns resultat kommer jag naturligt vis att berätta. Ni sitter på första parkett.
Viking
April 10, 2011
Det var ett mycket uppmärksammat cold fusion fall i slutet på 80-talet som det finns videor och mycket att läsa om. Sök på ” heavy watergate”.
De hade inte en suck mot etablissemanget.
http://video.google.com/videoplay?docid=-7020089199398847503&hl=en#
aleklett
April 10, 2011
Snälla du, det här är inte en kamp mot etablissemanget utan att man gör något som kan förklaras med fysik och reproduseras. Jag var med även på den tiden och vi försökte upprepa experimentet, men het blev ingen fussion. Kan berätta mer om det en annan gång.
björn
April 10, 2011
Ja snälla!
Berätta om det, vore väldigt kul att få höra, glöm inte bort detta!
SR
April 11, 2011
Med utgångspunkt från den tidigare modellen av E-cat på ca 10 kW kan man reflektera över vilken produktionstakt av 10 kW-enheter som skulle behövas (om den fungerar) för att ha en verklig påverkan på världens energiförsörjning. Enligt Energimyndighetens statistik “Energiläget i siffror 2009/Energy in Sweden Facts and figures”, figur 58 ökade användningen av fossila bränslen för elproduktion i världen med 13 458 – 12 658 = 800 TWh/år mellan 2006 och 2007. (http://213.115.22.116/System/TemplateView.aspx?p=Energimyndigheten&view=default&cat=/Broschyrer&id=d65d018c86434ed2ae31baeba2456872)
Med en enhet om 10 kW produceras ca 87 dvs överslagsmässigt ca 80 MWh/år. Med en verkningsgrad om 33% vid omvandling från värme till el får vi alltså 3 * 800*10^12 / 80*10^6 ≈ 3 * 10^7 enheter per år.
Det går alltså åt ca 30 miljoner enheter per år för att ersätta ökningen av fossil elproduktion med E-cat om den håller vad den lovar. Därefter behövs det ytterligare 450 miljoner enheter för att ersätta den fossila produktionen av elkraft. (Hoppas det blev rätt bland nollorna.)
Här finns potential för tillverkningsindustrin.
David Barbieri
April 11, 2011
(i red your post with google translate so maybe i misunderstood something).
The strenght of energy productions fon E-CAT is not the quantity, but the advantage on delocalization on energy production.
For example, there are many electric power redistribution structures around my city, you could convert them to E-Cat power plants selling power locally without the need to get if from a plant 100 miles away (as i don’t think we’ll be able to have one at home for long).
Not considering maintainance on power plants, Oil Pipes, Tankers… no longer needed anymore… this could crack worldwide economy or… we’ll see.
I’d prefere to see economy cracked from a big invenction able to change the world in better, then world war 3 caused by the end of oil.
aleklett
April 11, 2011
I will post an English translation on my blog and you can come backk to that.
Kirk Ririe
April 14, 2011
Jag håller med er att kopparn måste ha varit inblandat met nickelpulvret. Det är ofattbart att en kärnfysisk process mellan nickel och väte skulle producera koppar med naturlig isotopsammansättningen. Men även om den mirakeln åstadkommit, varifrån ska så mycket järn ha sprungit?
Per Karlsson
April 16, 2011
Finns apparaten i sverige nu, ser att det är på gång?
Rossis blogg
“We will give to the University of Uppsala and to the University of Stockolm our devices to allow them to use the same devices 24 hours per day, to get data regarding the energy production. We trust them, and we know they are really neutral, without binds with competitors of any kind. I personally knew them and I have in them total trust.”
Tobbe
April 19, 2011
Folk har hävdat kall fusion sedan 20talet utan några revolutioner på energimarknaden. Är det inte lite naivt av forskare vid uppsala tro på dessa nya rön, se http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_fusion
Sedan kan ni ju inte seriöst hävda “..så producerad energimängd är OK”, med tanke på att de inte mätt enligt konstens alla regler. vem mäter energi med hjälp av vatten karaffer 2011.
Det är ju fint att ni är okritiskt lagda och öppna för ny fysik osv, men fysiker från uppsala, ni bör väl ägna er åt seriösa prover utan vatten karaffer osv. Amatörer.
Kirk Ririe
April 30, 2011
Jag tycker tvärtom att det är underbart att allvarliga akademiker är villiga att ägna sin tid åt ett sådant upptäckt (eller skam). Jag tacker hjärtligt för att ni Svenskar är villiga att kommentera överhuvudtaget. Akademikerna här i USA har tigit. Det är kanske förståbart eftersom flera här i Salt Lake förödmjukades för ett par årtionde sen. Själv håller jag på att köpa nickel pulver och vätgas för ett hopplöst försök.
Ingmar Jansson
May 9, 2011
Intressant diskussion – tack till alla som bidrar och speciellt tack till de namnkunniga forskare som vågar ha en åsikt!
Utöver de reaktioner som påstås inträffa och som ingen tycks ha någon förklaring till, eller hållbar hypotes kring, är ett förhållande särskilt märkligt.
Utvecklingen av energikatalysatorn har enligt uppgift pågått i flera år och förmodligen har några miljoner Euro investerats i projektet. Det är då besynnerligt att den utrustning som används för att mäta vad apparaturen verkligen åstadkommer inte är särskilt professionell. Ansträngningen för att verifiera står inte alls i proportion till helheten och speciellt inte när hävdad funktion inte ryms inom etablerad forskning och kunskap.
Som någon föreslagit borde man låta apparaturen arbeta i en (sluten) krets som kyls kontrollerat med effektmätning enligt standardiserad metod. Att mäta ångkvalitet är inte helt enkelt och det behöver inte nödvändigtvis vara så att producerad ångmängd är lika med inmatad vattenmängd.
Om det nu handlar om nukeära reaktioner borde dessa avspeglas som joniserande strålning. Expertisen tycks enig om att nukleära reaktioner krävs och blymantel, om än enligt vissa kosmetisk sådan, bekräftar detta. Det vore då naturligt att mätning av strålning utförs på den s. k. reaktorn. Detta verkar inte ha gjorts – i så fall har dessa mätresultat passerat obemärkta.
Frågetecknen är alltså många – säkert åtskilliga utöver ovannämnda. Om och när apparaturen kommer till Uppsala för officiella tester finns alltså mycket intressant att se fram emot.
Per
May 12, 2011
Jag är rädd att ni som tror att den här historien kommer att vara avgjord när kraftverket i Aten står färdigt i höst har ett västgötaklimax att vänta. Jämför med Blacklight Power. Dom har hållit på i tio år, och har tagit in 60 miljoner dollar i riskkapital, men har ändå under alla dessa år varken lyckats generera någon energi under kontollerade former eller uppvisa något som talar för att de kommer att kunna det. Men dom har förstås heller inte låtit sig motbevisas…
abilivism
May 14, 2011
Mycket intressant, men jag skriver den här kommentaren främst för att jag skall få ett mail om det tillkommer ytterligare kommentarer till inlägget. Det går så vitt jag kan se inte att “prenumerera” på inlägget utan att skriva en kommentar, vare sig man har något man vill säga eller ej!
aleklett
May 22, 2011
Bästa debattörer på detta inlägg.Jag märker att min blogg blivit ett forum för att diskutera Rossi och det är bortom målsättningen med bloggen. Jag kommer därför att stänga detta inlägg för kommentarer. Då analysen av proverna är klara kommer jag att skriva itt inlägg om detta. Tack för visat intresse.