Tällberg Forum (4)

Posted on June 18, 2012

0


Det var 2005 som Tällberg Forum expanderade till dagens storlek med 400 till 450 deltagare från hela världen. Totalt har 70 länder varit representerade under åren. I år var det ca 45 länder som var representerade. Grundtemat under denna period har varit ”How on earth can we live together?” och årets underrubrik gällde framförallt teknologi. Jag har medvetet valt att vara med på aktiviteter som behandlat energi och olika tekniska aspekter om energi, men också fått in ett seminarium om nanoteknik. Söndagens seminarium ”The future of human well-being – global threats and hope” hade jag skälv föreslagit och såg fram mot diskussionen. Tyvärr blev vi inte så många för seminariet var förlagt till Dalecarlia, som är ett hotell längst bort från tältet och då vi skulle gå dit regnade det kraftigt. Det faktum att många packade och var på väg att lämna Tällberg var också en orsak till att det inte kom så många.

Jag började med en kortversion av mitt föredrag i Uppsala och sedan diskuterade vi ca 15 som kommit dit. Inledningsvis blev det en diskussion om övergripande frågor för att mot slutet bli en diskussion om villkoren för jordens fattigaste invånare. En slutsats blev att säkerställa en fossilfri matproduktion var den viktigaste frågan för ”well-being” för världens befolkning.


Avslutningen i tältet hade som tema ”A celebration of Humanism” som bland annat innehöll ett firande av minnet av Roul Wallenberg, som skulle varit 100 år i år. Självklart hade FN:s ny vice generalsekreterare Jan Eliasson en självskriven plats i diskussionen. Deltagare fick framföra sina synpunkter om forumet och vad man tar med sig på resan hem. Det blev sedan en dans bortom vårt sätt att tänka på dans och ungdomarna i Soul Sweat gjorde ett bejublat framträdande.
(you can look at the dance: Sunday June 17 – Closing Session
)

Bo Ekman
Till slut tackade Bo Ekman alla som arbetat med årets forum och alla vi som kommit det för att diskutera ”How on earth can we live together?”

Advertisement
Posted in: Uncategorized