Masdar City – en framtida koldioxidneutral stad.

Posted on October 3, 2012

4


(English will come)

Sgouris Sgouridis är biträdande professor vid Masdar Institute of Science and Technology, Masdar City, Abu Dhabi. Masdar Institute är ett helt nytt universitet som Abu Dhabi håller på att bygga upp och man har höga ambitioner. Jag har haft kontakt med Sgouris under en tid och det blev naturligt att besöka Masdar då jag var i Abu Dhabi. Då jag fick instruktioner om hur jag skulle åka dit blev jag lite fundersam.

” Masdar City is opposite Presidential Flight next to the Abu Dhabi Airport. Inside Masdar City, you should ask the taxi to drop you off at the PRT parking where you can take the automatic vehicles to the Institute (just press the green button). Once you arrive at the Institute you can take the stairs up and ask for me at the reception.” Den gröna knappen lät lite mystisk.

 

Eftersom Vectus  har en testanläggning för PRT, Personal Rapid Transit, i Uppsala och jag har varit där och provåks så vet jag vad PRT står för. Att jag så har utan planering skulle få uppleva ett system i verkligheten var oväntat. (http://www.vectusprt.com/prt/overview.php). Uppsala är en av de städer som kan få en första PRT-anläggning i Sverige.

Jag kom med taxi till PRT-parkeringen, steg in i den förarlösa bilen och tryckte på den gröna knappen. Dörrarna stängdes och bilen började rulla. Till min förvåning fanns det ingen räls som testbanan i Uppsala utan bilen rullade fram på en cementväg. Jag har nu hittat en beskrivning av systemet på YouTube som ni kan titta på: http://www.youtube.com/watch?v=7UMvj2ZYnU8

Jag måste erkänna att jag inte viste så mycket om Masdar City innan jag kom till Abu Dhabi, men nu har jag varit där och sett med egna ögon och också diskuterat med personer som har sin arbetsplats i Masdar City. Ni som är intresserade kan surfa ut på nätet och hitta ofantligt mycket. Projektet presenterades 2006 och tanken är att det skall bli en koldioxidneutral stad där totalt 45.000 personer skall bo. Det skall inte finnas några bilar i staden utan alla transporter skall ske med PRT-bilar. För att inte få störande trafik i stadsbilden skall hela staden byggas på en cementplatta som är mellan 8 och 9 meter ovan mark. Där under skall PRT-bilarna röra sig så att gatubilden inte störs och där under plattan finns andra serviceanläggningar.  I stadens hjärta skall det finnas ett universitet där studenterna är masterstudenter och doktorander. Den del av staden som man byggt är just universitetet med sina studentbostäder. Om man blir antagen till masterutbildning eller som doktorand får man allt, inklusive bostad och mat, betalt. Tanken är att det skall bli ca 800 studenter och just nu är man 300 studenter. Man tar emot studenter från hela världen så vem vet, vi kan kanske i framtiden får se studenter från Uppsala i Masdar City.

Universitetet kommer att byggas färdigt och man kommer att satsa på forskning som kan kopplas till hållbar utveckling. Vad som kommer att hända med den övriga staden återstår att se. Tydligen kommer man att överge cementplattan 8 meter över marken och PRT-bilarna kommer att bli en del av trafiken. Det är staten som äger Masdar City och vi får väl se hur länge oljepengarna räcker. Det skulle vara trevligt att ha något utbyte med dem i framtiden. Vi får se vad det blir. Självfallet såg man solceller överallt.

Min föreläsning om ”Peeking at Peak Oil” var välbesökt. Jag skänkte en bok till deras bibliotek. Min bedömning är att ungefär en tredjedel var från lokalbefolkningen medan resten var studenter från andra länder. Masdar City är bara ett av alla gigantiska projekt som man har i sin plan fram till 2030. Det kan finnas anledning att titta lite närmare på energibalansen i planen.

 

Advertisement
Posted in: Uncategorized