The new Saudi king Salman bin Abdul Aziz al-Saud

Posted on January 30, 2015

0Det har under flera år diskuterats vad som skulle hända då Saudiarabiens kung Abdullah gick bort. Nu en vecka efter begravningen kan vi konstatera att det är lugnt i landet och att tronskiftet inte hade någon nämnvärd inverkan på oljepriset. Grundare av Saudiarabien, kung Abdul Aziz bin Al-Saud lär ha haft åtminstone 22 fruar, men någon källa säger över 40 fruar, men han var bara gift med fyra fruar åt gången. Det nämns att han begränsade sig till bara två nya fruar om året. Listan på antal söner och döttrar varierar men kung Abdullah lär ha varit hans tionde son. Saudiarabiens nye kung blev Salman bin Abdul Aziz al-Saud nämns som son nummer 25 och den nye kronprinsen blir Salmans yngre bror, 69-åriga prins Muqrin, och han är Abdul Aziz son nummer 35 och den yngste nu levande sonen. Vem som kommer att efterträda honom kommer att avgöras i en omröstning bland alla barnbarn som är prinsar. Det faktum att den nye kungen och hans kronprins är ganska gamla kan medföra att Saudiarabien komma i detta läge ganska snart.

kung Carl Gusaf i Saudiearabien

Det faktum att representanter för världens kungahus, kung Carl Gustaf, Spaniens kung Felipe, Japans kronprins Naruhito och brittiske kronprins Charles, fanns bland de många dignitärer som åkte till Saudiarabien för att hedra landets avlidne kung visar att världens kvarvarande monarkier känner samhörighet. Kung Carl Gustaf möts på flygplatsen av prins Turki. Denne prins Turki är son till Abdullah och inte prins Turki, son till kung Faisal, som besökt Sverige flera gånger. Prins Turki al Faisal och jag diskuterade Peak Oil år 2005 på Tällberg Forum och i juni 2013 hade jag nöjet att lämna över min bok ”Peeking at Peak Oil” då vi träffades i Tällberg.

obama Salman

Många hoppades att den nye kungen skulle ändra Saudiarabiens beslut om att inte reducera sin oljeproduktion nu då priset sjunker. Under en dag steg priset några dollar men start var priset nere på samma låga nivå som innan kung Abdullahs död. Då dödsbudet kom var president Obama i Indien och man ändrade snabbt hans program så att det blev möjligt för honom att flyga till Riyadh. Mötet med kung Salman var mycket viktigt då de båda länderna varit strategiska partners i 70 år. De två ledarna diskuterade också oljemarknaden och den ostabilitet som råder. Det officiella uttalandet är att USA inte förväntar sig någon förändrad oljepolitik från Saudiarabiens sida. Vad det gäller priset så lär man inte ha diskuterat den detaljen. Vad som kan hända i framtiden är att nya aktörer kan få mer makt och det kan kanske förändra Saudiarabiens oljepolitik.

Advertisement
Posted in: Uncategorized