
Börje Ljunggren var Sveriges ambassadör i Kina från 2002 till 2006 och 2008 gav han ut boken ”Kina – vår tids drama”. Nu har han kommit ut med en ny bok om Kina, ”Den kinesiska drömmen: utmaningar för Kina och världen”. Forum för kinastudier vid Uppsala universitet ordnade på måndagen ett seminarium med Börje Ljunggren där han diskuterade ”Xis kinesiska dröm?” Han markerade att en viktig drivkraft för den kinesiska drömmen är att resa sig ur den förnedring som Kina upplevde genom förlusten i ”opiumkriget” 1839 till 1842. Över allt i dagens Kina kan man se uppmaningen ”glöm aldrig förnedringen”. Då 59-årige Xi Jinping blev ny president efter den 18:e partikongressen stärktes partiets ledande roll. De förra ledarna diskuterade demokrati, men sa samtidigt att det kommer att ta tid. Nu diskuteras bara att det är partiet som skall styra Kina i framtiden. Man har markerat att år 2021 är ett viktigt år för det markerar att det var 100 år sedan partiet bildades. Ett annat årtal i framtiden är 2049 då folkrepubliken firar hundraårsjubileum. Den moderna historieskrivningen i Kina beskriver framförallt hur man kämpat för att resa sig ur förnedringen och att återfå Hong Kong var en viktig milstolpe i denna kamp. Men vissa delar av Kinas historia som är mindre smickrande för partiet saknas. Börje Ljunggren kallade detta för propagandistisk historieskrivning. Nästa viktiga mål är att Taiwan åter skall bli kinesiskt, men han trodde inte att det skulle ske med vapenmakt.
Den intressantaste delen av seminariet var hans diskussion om den globala maktförskjutningen som man nu kan se. Kinas köpkraft är ungefär 20% av vår köpkraft, men det faktum att man har 20% av världens befolkning ger dem ekonomisk makt. En annan maktfaktor är att man har 30% av den totala globala reservvalutan, och äger 10% av den amerikanska statsskulden. Vad det gäller tillväxt är målet nu 7% om året och det betyder en fördubbling under kommande 10 år. Tänk er att allt det som Kina byggt och producerat fram till nu skall fördubblas under kommande 10 år.
Under den senaste tiden har Kina köpt stor mängder av guld och nyligen kom en förklaring till detta. För att markera sina ekonomiska ambitioner har Kina nu startat en ny världsbank AIIB, Asian Infrastructure Investment Bank, och många länder inklusive Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien har markerat att man vill vara med i banken. Självfallet retar detta amerikanerna. Banken kan vara första steget att försvaga dollarns ställning som världsvaluta. Vi får se vad Sverige gör.
Det fanns många fler intressanta frågor som ambassadör Ljunggren diskuterade, råvaror, energi och miljö, men en viktig markering var att Kina inte är på väg mot att bli en demokrati. Vår statsminister Stefan Löfvens uttalande att ”Kina är en enpartistat” fick en tydligare förklaring genom ett fantastiskt intressant föredrag.
Robban
March 31, 2015
Efter en presentation av Kinas köpkraft, befolkningsstorlek, storleken på deras andel av reservvalutan, andel i den amerikanska statsskulden, tillväxtmål, att deras totala BNP kommer att fördubblas under kommande 10 år och att de köpt upp mycket guld, hade det inte varit helt fel att också påpeka -i synnerhet om man är professor i ämnet fysik – vilken oerhörd åderlåtning av naturens livsuppehållande förmåga detta innebär och speciellt tillsammans med bidraget från resten av världen .
Men vår genetiskt grundade tro att världen/naturen inte har några gränser gör tydligen att vi i stället tror att denna inte har någon betydelse och att vi kan ersätta den med våra egna tekniska alster. Det är väl främst m h a begreppet ekonomisk tillväxt som vi kommit fram till denna illusion.
Aleklett
March 31, 2015
Robban, jag gör en redovisning av ett seminarium och om du följt min blogg vet du att jag mycket väl är medveten om naturens begränsade resurser. Kinas politik medför att de begränsade resurserna kommer att omfördelas.
Robban
March 31, 2015
OK, Kjell, men en sådan här redovisning kunde lika gärna ha kommit från en analytiker på Nordea och varför inte visa att där finns andra synsätt som betonar sånt som är avgörande för vår framfart på planeten? Det är inte förbjudet att komma med egna kommentarer, väl? Det stora problemet för oss människor är ju att vi tillsammans kraftigt överutnyttjar naturens resurser, oavsett hur vi sen fördelar dem oss emellan (nämnde Börje Ljunggren något om detta?).
Ekonomisk tillväxt förutsätter en ständigt ökande resursförbrukning från naturen och “förlorarna” i denna kamp ger bara utrymme åt ekonomiskt starkare nationer att effektivisera sin resursförbrukning från naturen.
Både du och jag förstår att dagens utveckling mot allt grövre resursutarmning av naturen bär käpprätt åt fanders för mänskligheten. Likväl går vi åt detta håll därför att både lösningen
1) kraftigt reducerad resursförbrukning – och dess motsats,
2) fortsatt ökande/bibehållen resursförbrukning,
är lika ouppnåeliga för oss men att vi sätter vårt hopp till det senare.
Den första för att vi skulle behöva inse – inte bara teoretiskt utan f a i handling – dess livsavgörande betydelse för naturen (och därmed mänskligheten) och den andra för att naturen har absoluta gränser, vilket du ju visar ang. oljan med din blogg. Resten är bara fromma illusioner om tillvaron.
Aleklett
March 31, 2015
Föreläsningen var om Xis dröm om Kina. Jag ville bara redovisa för föredraget. Just nu sitter jag och skriver på en uppdaterad svensk version av min bok Peeking at Peak Oil. Det du tar upp här kommer jag naturligtvis att diskutera i boken. Tanken är att den skall presenteras på bokmässan i Göteborg i slutet av september.
Robban
April 1, 2015
Jag ser fram emot att få läsa den!
Lars-Eric Bjerke
April 2, 2015
Kjell,
Har du läst “Olja för blåbär”?
http://www.fritanke.se/bok/olja-for-blabar/