
(Den fossila brasan skall släckas i Sverige – illustration från boken “En värld drogad av olja”.)
Svante Axelsson, som varit generalsekreterare för Naturskyddsföreningen under 16 år, har sagt upp sig som generalsekreterare och har nu tackat ja till att bli samordnare för Fossilfritt Sverige 2030. Det är regeringen som tagit initiativet till ”Fossilfritt Sverige” (Regeringen) och på hemsidan skriver man:
Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Därför har regeringen startat initiativet Fossilfritt Sverige, där svenska aktörer ges möjlighet att synliggöra hur de bidrar till klimatarbetet. På den här sidan kan du läsa en deklaration från de svenska aktörerna. Listan med aktörer som stödjer initiativet fylls på allt eftersom de ansluter sig.
Längre ner kan vi se vilka aktörer som anslutit sig till aktionen.
I boken ”En värld drogad av olja” har vi ett avsnitt som heter ”En svensk drogad av olja”, och vi diskuterar delmålet en fossilfri fordonsflotta, det vill säga en fordonsflotta utan oljeprodukter. Om vi använder de förbrukningssiffror som Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet presenterar har vi att varje svensk, ung som gammal, per år använder 9 fat oljeprodukter (ett fat är 159 liter). En detaljerad genomgång ger att 5 fat används just för landbaserade transporter. I ett fossilfritt Sverige skall denna del bort. Det skall bli intressant att höra från Svante Axelsson hur vi skall ersätta vår individuella konsumtion med 9 fat om året.
Jag har inget emot att vi minskar vår fossilanvändning, men det är helt orealistiskt att påstå att Sverige skall vara fossilfritt 2030. Den globala trenden kan påverkas så att vi använder mindre fossila produkter 2030, men ”Ett fossilfritt Sverige 2030” är en slogan som inte kan förverkligas i verkligheten. Bilden här under är från vår bok ”En värld drogad av olja” där problematiken diskuteras mer. (Boken kan beställas på exergena@gmail.com för 200 kr + frakt).
Lars-Eric Bjerke
August 9, 2016
Kjell,
Jag kan inte hitta fossilfritt Sverige 2030 på regeringens hemsida. Däremot läser jag följande i miljövårdsberedningens förslag från juni i år.
”Ett av de nya klimatmålen som föreslås är att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till senast år 2030 jämfört med 2010 års nivå. Beredningen föreslår också mål för utsläppsminskningar på andra områden: utsläppen utanför EU:s handelssystem bör till exempel minska med minst 75 procent till senast år 2040 jämfört med år 1990.”
Regeringen Cameron i England har ett mål att minska sina utsläpp av växthusgaser med 80 % till 2015, så det finns fler som har ambitiösa mål.
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/06/forslag-till-nya-mal-och-atgarder-for-klimat–och-luftpolitiken/
Lars-Eric Bjerke
August 10, 2016
Ursäkta mitt skrivfel ovan. Englands Climate change act från 2008 förskriver en reduktion med 80 % till 2050 jämfört med 1990.
Aleklett
August 10, 2016
Här är länken; http://www.regeringen.se/regeringens-politik/fossilfritt-sverige/deklaration-fran-aktorer/. Visst är det bra att ha ambitioner, men det måste finnas en realistisk verklighet bakom ambitionerna. Mer om det i min nya bok.
Lars-Eric Bjerke
August 10, 2016
Kjell,
Som alltid försöker jag läsa dina inlägg och referenser med omsorg. Jag hittar emellertid inget från regeringen om att Sverige skall vara fossilfritt 2030. Däremot är man blocköverskridande överens om Klimatmålsberedningen förslag, som jag redovisat ovan. Dessa mål är nog svåra att uppfylla. Vem är det du kritiserar i ditt inlägg och varför?