
(English in separate blog)
I fredags levererades sista lasset med totalt 349 brev med vår bok ”En värld drogad av olja” till riksdagshuset och våra riksdagsledamöter (totalt 350 kg). Under veckan bör de öppna brevet, läsa mina kommentarer till boken, och förhoppningsvis börja läsa boken. Några rader från brevet:
Bokens innehåll finns beskriven på baksidan och vad vi vill presentera är den framtida oljeutvinningen utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Data är analyserad och publicerad i vetenskapliga artiklar, som i sin tur har varit underlag till fyra doktorsavhandlingar. Det faktum att jag är forskare medför ibland att jag ofta förklarar komplicerade samband detaljerat, men i boken har vi försök att beskriva dessa samband på ett populärvetenskapligt sätt med många illustrationer. Den engelska versionen, som trycks i vår, kommer att utökas med ett ”Executive summary”, och här är innehåll som kommer att poängteras:
*Vi har analyserat den framtida årliga produktionen av olja fram till år 2050 utifrån tillgänglig statistik på hittad, producerad och konsumerad olja och oljeprodukter. Den konventionella råoljan, den olja som bland annat produceras i Mellanöstern och i Nordsjön, nådde sin maximala produktion med 70 miljoner fat om dagen runt 2007. Sedan dess har råoljeproduktionen minskat. Produktionen av okonventionell olja, som tung olja från oljesand och tät olja från skifferlager, har **fram till 2016 kompenserat för nedgången av konventionell olja. Fram till 2050 kommer den totala globala oljeproduktionen att minska.
*Hösten 2014 orsakade den kraftiga produktionsökningen av tät olja (skifferolja), Rysslands ökade produktion i Asien och Saudiarabiens uppgradering av gamla oljefält ett oljeöverskott på olja, och marknadens reaktion blev att oljepriset rasade. Nu har den täta produktionen minskat, men avgörande för den framtida produktionen är den årliga produktionsminskningen från dagens producerande fält. De fält som idag producerar 66 miljoner fat om dagen kommer 2050 producera 15 miljoner fat om dagen.
*Import av olja är helt avgörande för de flesta länder. Tillgänglig volym för export var som störst 2005 med 43 miljoner fat om dagen. Nu har volymen minskat till 40 miljoner fat om dagen. Samtidigt har importen i Oceanien och Asien förutom OECD-länderna ökat med 5 miljoner fat om dagen. Importmöjligheten för övriga världen har minskat och kommer att minska. Världens importländer inklusive EU står inför oanade problem.
*IPCC, the Intergovernmental Panel on Climate Change, har accepterat de fyra RCP-scenarierna RCP2.6, RCP4.5, RCP6.9 och RCP8.5. Scenarierna har stigande behov av olja för sina koldioxidutsläpp. De tre största utsläppen kräver mer olja än vad som kan produceras. För RCP2.6 är oljekonsumtionen möjlig, men å andra sidan kräver scenariot mer kol än vad som kan produceras. Inget av de fyra accepterade klimatscenarierna beskriver en möjlig framtid utsläpp av koldioxid.
(Förlaget AB Exergena har ställt böckerna till förfogande och den finns personer som redan har stöttat initiativet att dela ut en bok till en riksdagsledamot genom att swisha 150 – 250 kr till AB Exergena, Swish – 1232680015.)
Jan Agri
February 6, 2017
Hur ser du på följande rapports analys om peak oil, peak coal utifrån den som boken beskriver? http://www.carbontracker.org/report/expect-the-unexpected-disruptive-power-low-carbon-technology-solar-electric-vehicles-grantham-imperial/
Lars-Eric Bjerke
February 9, 2017
Jan,
I din rapport sägs:
– “Solar PV (with associated energy storage costs included) could supply 23% of global power generation in 2040 and 29% by 2050, entirely phasing out coal and leaving natural gas with just a 1% market share.” samt
– ” We assume 0.25GW of storage to support each GW of solar PV and wind generation capacity when penetration of renewables exceeds 20% market share. This cost is added to the total system costs for renewables in the model once a high level of penetration is achieved.”
Tyvärr berättar inte rapporten hur man tänkt sig lagringen. Batterier för batterilagring från somrar då solen skiner till vintern då mycket el behövs i norra Europa, Amerika och Asien kostar med Elon Musks batterier ca 2000 kr/kWh. Om vi antar att livslängden för batterier är 20 år ger detta en kostnad av 100 kr/kWh för säsongslagring. Det gäller att man hittar något billigare sätt att lagra solenergi än dagens batterier för att ovanstående påstående ska vara genomförbart till 2040-2050.
Kungliga Vetenskapsakademien har gjort en studie av den mängd intermittent energi som sol och vind, som ryms i det svenska elenergisystemet, där vi ju har ca 50 % vattenkraft. Utan ytterligare lagring än den som vattenkraften idag utgör är utrymmet mindre än 20 % av elproduktionen.
Click to access rapport_effektbalansen_150617.pdf