Bo Holmström gjorde världens första Tv-reportage om Peak Oil

Posted on October 14, 2017

1”Tv-profilen och stjärnreportern Bo Holmström är död. Det bekräftar dottern för Expressen. Han blev 78 år gammal.” Då jag läste meddelandet kände jag sorg och saknad. Jämfört med alla stora reportage som han gjort är de som gäller mig små, men för mig mycket betydelsefulla. År 2002 gjorde han världens första Tv-reportage om Peak Oil. Att det blev så kan kopplas till riksdagsvalet 1998.
År 1997 bodde jag i Trosa och Bo Holmström hade också flyttat till Trosa.

Regeringen hade beslutat att för första gången kunde en kandidat till riksdagen bli invald genom personval. Då var jag en mycket aktiv folkpartist och såg personvalet som en utmaning. Fanns det möjlighet för en helt okänd person att bli uppmärksammad i personvalet? Då Bengt-Eric Sandström och jag planerade min kampanj blev vårt prioriterade mål att i det program, som TV förmodligen skulle sända några dagar innan valet om personvalet, där skulle jag vara med. Vi kom fram till att Bo Holmström förmodligen skulle göra programmet om personvalet, och det faktum att han bodde i Trosa underlättade. Min kampanj kallade jag Kryzza Kjell, och efter 10 månaders hårt arbete hade vi lyckats. Alla detaljer om hur vi lyckades får jag berätta en annan gång.

Bo Holmström

I maj 2002 organiserade ASPO världens första konferens om Peak Oil i Uppsala. Jag jobbade hårt för att media skulle rapportera om konferensen, och tog kontakt med Bo Holmström. Jag förklarade hur unik konferensen var och hur betydelsefull Peak Oil skulle bli för framtiden. Bo kom till konferensen och på TV4:s kvällsnyheter fanns det ett reportage om Peak Oil. På bilden ser ni att han intervjuar Matt Simmons från Huston i Texas. Matt var en investerare inom oljeindustrin, och han var en av de få inom industrin som ansåg att Peak Oil skulle bli verklighet. På konferensen visade vi att den konventionella oljan skulle nå ett maximum runt 2007. Då ansåg International Energy Agency, IEA, att produktionen utan problem kunde öka fram till 2030. Verkligheten visar att vi hade rätt.

Under åren som följde har Bo Holmström gjort flera reportage om Peak Oil. År 2003 vid ASPO-konferensen i Paris var han närvarande och han har flera gånger varit i Uppsala för olika reportage. Hans olika reportage har varit betydelsefulla för den uppmärksamhet som vår forskning om Peak Oil fått. Midsommar 2012 träffade jag honom vid midsommarfirandet i Trostorp, Trosa, och kunde då lämna över vår engelska bok ”Peeking at Peak Oil”. ”En värld drogad av olja” är den svenska versionen av boken, och då den publicerades förra hösten var det självklart att han skulle ha ett exemplar. Bo Holmström har varit betydelsefull för att sprida kunskap om vår forskning vid Uppsala universitet. Jag saknar honom.

Advertisement
Posted in: Uncategorized