Om bloggen

(About Alekletts’s Energy Mix in English)

Kjell Aleklett

Hej!

 

Det är flera som försökt övertala mig att starta en blogg, men jag har varit tveksam. Första problemet var att bestämma språk. Som ”President” för ASPO (www.peakoil.net) borde det vara engelska, men då min engelska inte är tillräckligt flytande tror jag att en sådan blogg skulle bli lite torftig. I fredags läste jag Carl Bildts blogg (http://carlbildt.wordpress.com/) och inlägget 119 dollar samtidigt som jag noterade att 2.900.000 hade hittat fram till denna sida. Varför inte kopiera en succé?

 

Jag har valt att ha två kategorier, dagsaktuellt och energi i backspegeln, och i den senare kommer jag att lägga in några ”hållplatser på väg till Peak Oil”.

 

Vid Uppsala universitet leder jag forskningsgruppen ”Globala energisystem” och vad vi gör och vilken forskning som vi bedriver kan du hitta på vår hemsida (www.fysast.uu.se/ges).

 

Hoppas att ni som väljer att läsa mina inlägg skall hitta något som är intressant.

 

Kjell

PS. Om du är intresserad av fler detaljer om mig kan du gå till min hemsida på Uppsala universitet: http://www.fysast.uu.se/ges/kjell-aleklett

9 Responses “Om bloggen” →
  1. Hej Kjell!

    Glad att du har startat en blogg. Jag såg dig på en föreläsning i Luleå för något år seda,n som handlade om en ny bränsle som ett Piteå-företag utvinner av restprodukter från pappersindustrin, men då visste jag inte lika mycket om dig som jag gör idag. Jag citerar dig och Dr. Campbell ofta. Det som ASPO gör är det viktigaste man kan göra i dagens samhälle – nämnligen att ge folk kunskap och fakta i mediadjungeln av falsk och inkorrekt informaiton. Problemet oftast är inte förnekelsen av Peak Oil som handälse, men konsekvenserna och åtgärderna däfefter – att avstå från tillväxt för att börja bygga om. Folk är rädda för en värld gjord för hand, alla är för bekvämma. Att politiker och näringsliv skall förstå allvaret och konsekvenserna (att inte tala om den vanliga medborgaren) är också ett problem. Förtsätt informera! Det finns alltid de som förstår, även om det tar lång tid att erkänna för ens själv att ingen kan stå utanför vekligheten. Du har sanningen och kunskapen i Dina händer och jag är tacksam att du är bered att dela dem med allmänheten! 🙂
    Lycka till med bloggen!

    Reply

  2. Roland E. Veesenmeyer

    September 13, 2010

    re: “The first ever oil database, the history of Petroconsultants”
    Dear Kjell,
    Randomly I noted your write-up regarding Petroconsultants and which u have created in 2008.
    Has having been Petroconsultants Sales Manager during the early 70′, I would like to add some facts, which I know, will not change anything of your excellent

    Reply
  3. To consume no more petrol, I suggest you use an electric car.
    It’s been years since I drive a Renault Kangoo Elect’Road, and I’m happy every day.
    Passionate about ecology, I have done my job. For more information, please visit my site:
    http://www.energie-ecologie-economie.com/Produits.html

    Reply

  4. Hervey Gibson

    April 23, 2013

    Jag har en annan synpunkt pa Margaret Thatchers bidrag till vard och utnyttjande av Storbrittaniens olje resurser. For att Thatcher foljade med the ‘Varley Assurances’ av den tidigare Labour regering, fjalterna exploaterades mycket for snabbt, inte bara fran perspektiven av ekologi och resursvard, men nar det galler kursen av den engelska pund, priset av olje, utveckling av teknologi, sakerhet av arbetarer, och kapacitet av mekanisk och byggs och havs industrierna att operera och leverera vad Nordsjon behovde, Ekonomisk rantan fran Nordsjon .gick for mycket till americanska oljebolag. Emellertid i Storbrittanien, tack vara sterlings kurs, lonsamheten av de traditionella lands-baserad industri har blivit forlust, och darfor arbetloshet spridade over hela landet. Stolt och viktiga affarer har gatt i forlust eller konkurs. Efter som att oljan (BP, Britoil) gav henne smaket for privatisering, hon forsatt med restparten av energi industri. Idag Englands karnkraft industrin, salde av den brittiska staten, nu aggs av den franska staten! Vad betyder det for marknads princip? Och nar det galler gruvarbetare, att tappa kolresursa i en sa konflikt-inriktade situation bara var ansvarslost. Det var att leka med och kasta bort en viktigt kvarstaende del av varldens precios arv.

    I really like your blog, and I will follow it. Vi ses i Uppsala nan gang?

    Reply

  5. Andreas Persson

    July 15, 2013

    Israels oljefynd?

    Hej Kjell, jag har stor respekt för dig och ditt jobb.

    Jag skulle bara vilja höra din input om de rapporteringar som kommer just nu rörande Israel och deras oljefynd.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5592121

    Är det något som kommer fördröja peakoil nämnvärt tror du?

    MVH
    Andreas

    Reply

  6. Andreas Persson

    July 17, 2013

    Ska köpa din bok inom en snar framtid men jag undrar dock också, då jag följt en del väldigt intellektuella diskussioner på nätet om Peak Oil.
    Det jag läst av kunniga på “andra sida” så att säga är att man även måste ta med den ekonomiska aspekten i det hela, något som du inte riktigt gör(?). T.ex. har jag sett många hävda att när/om oljeproduktionen går ner och priset går upp så ger det en ekonomisk drivkraft att pumpa upp oljan på de ställen det idag inte är ekonomisk försvarbart att göra det på.
    Det samma gäller priset i övrigt, att om priset går upp så kommer efterfrågan (med grön energi/kärnkraft som ersättning etc) att sjunka, vilket kommer få ner oljepriset igen.

    Har av samma personer även hört att vi inte ens letat efter olja på omkring 99% av jorden områden än så att olja i marken finns det..?

    Har som sagt stor respekt för ditt arbete men sådana kommentarer gör mig lite konfunderad.
    Hur ligger det till, kan jag läsa om allt det här i din bok?
    (Vet inget annat sätt att kontakta dig än genom kommentarsfältet såhär)

    Mvh

    Reply

  7. aleklett

    July 18, 2013

    Då jag för 12 år sedan började att på allvar intressera mig för Peak Oil skrev vi en vetenskaplig artikel som visade att oljeproduktionen, så som den definieras av BP, skulle ligga på 85 Mb/d under perioden 2009-2013. Det var först förra året som man kom upp till en produktion över 85 Mb/d och det pga skifferoljan. Vi hade inte med den. Då för 12 år sedan var IEA och alla andra mycket mer optimistiska och hade produktionssiffror runt 95 Mb/d och ett pris under 30 dollar per fat. Det visade sig att vi var de enda som hade rätt. Då trodde IEA och andra att produktionen 2030 skulle bli runt 122 Mb/d. Det höga priset skulle enligt det du citerar skulle medföra en ännu högre produktion. Vad som istället har hänt är att man nu tror att produktionen skall bli under 100 Mb/d. Vår nya analys visar att vi har något högre produktion 2030 än vad vi hade för 12 år, framförallt pga skifferoljan, men vi har fortfarande Peak Oil. Anledningen till att de gamla ekonomiska teorierna inte håller beror på att det är fysikens lagar som bestämmer produktionen och inte de ekonomiska lagarna. En del av detta finns beskrivet i min bok. Jag kommer i slutet av oktober hålla ett föredrag om detta och återkommer då till ämnet.

    Reply
  8. Hur går det med bloggen? Varit tyst rätt länge nu.

    Reply

  9. Lars Andreasson

    March 13, 2016

    Var kan man köpa din bok på svenska? Hittar den inte på de vanliga nätbokhandlarna

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: