(Will not come in English as I refer to an article in Swedish)
Uppsala Nya Tidning har för tillfället en serie inlägg som skall ha anknytning till miljön. Tidigare i somras skickade jag in en debattartikel som man föreslog att jag skulle ändra om så att den passade för denna serie av inlägg. Rubriken blev ”Peak Oil – politikernas bästa vän”.
Läs och begrunda och kom med synpunkter.
(Då man snabbt skriver om en artikel är det lätt att det blir några språkfel då man glömmer att ändra alla led. Tyvärr har debattredaktören inte varit tillräckligt uppmärksam. )
Posted in: Dagsaktuellt
Holger
August 13, 2008
Hej Kjell!
Är det dina ord eller har de stoppat dem i dim mun när det talas om Peak Oil om 10-15 år? Mvh
aleklett
August 13, 2008
I texten skriver jag:
Fler och fler inser nu att Peak Oil är en del av verkligheten. Man känner sig osäkra på tidpunkten men inom 10-15 år kan man tänka sig att vi är där.
Det är en sammanfattninga av vad många tror. Redaktören ändrade detta i inledningen till om 10-15 år kan vi vara vid Peak Oil, dvs de orden har hon lagt i min mun. Våra beräkninga som visar peakoil mellan nu och om 10 år ligger fast.
Holger
August 13, 2008
Ok! Tack. Jag tyckte (och många med mig) att artikeln var lite luddig, men det är ju så med journalister 🙂 Speciellt om det som i detta fall handlar om en “anpassning”.
Mvh
Lars-Eric Bjerke
August 13, 2008
Kjell,
Med din artikel vill du informera om peak oil, vilket är viktigt. Ett tydlig indicium på att toppen på oljeproduktionen kan vara nära förestående är det diagram som finns med i början av alla ASPO´s nyhetsbrev, där nya oljefynd och oljekonsumtion visas som funktion av tiden. En sådan bild säger ofta mer än tusen ord.
I artikeln talar du också om vikten av att vi kommer igång med alternativen till olja. Det vore bra att nämna de alternativ, som ligger närmast i tiden och storleken på dessa både internationellt och i Sverige.
Exempelvis för Sverige.
– Agroetanol Norrköping f.o.m i höst ca 200 000 m3/år etanol från fodervete
– Preem/Sunpipe f.o.m. nästa höst 140 000 m3/år andra generationens biodiesel från tallolja
– Preem/Perstorp m.fl. 5 % inblandning av RME i all diesel redan idag
– El, där Mercedes kommer med plug-in hybrid 2009, Toyota 2010 m.fl.
Hälsningar
Lars-Eric Bjerke
Mats Sundström
August 14, 2008
Hej
Det börjar bli lite svårt att ta dig på allvar nu Kjell. Det tycks mig allt mer hur du för en talan fjärran från den lilla människan på klotet, din till synes helt blinda tro på att teknikens under löser alla problem. Vilka skall få del av de innovationer du talar om? Vi lever i en tid av ofattbar rovdrift på allt från miljö till människor, det pågår en massutrotning av djur och växter, andelen människor med mindre än dollar/dygn att leva av växer. Det är nu ca 1 miljard människor som inte får tillräckligt att äta. Samtidigt skall klotet klara av en lavinartad befolkningsökning. Du är fysiker, som sådan är det lätt att “bli fartblind” och möjligen även drabbas av tunnelseende. Skall du dessutom börja ifrgasätta IPCC så undrar man ju lite: Jag menar har vi råd att chansa? Tänk Kjell om dom har rätt?
Bengt Eriksson
August 14, 2008
Kjell,
Jag lider lite med dig. Jag vet ju din kapacitet på oljeområdet. Jag har precis som du råkat ut för redaktioners ändringar i en textmassa.
Det var olyckligt att denna artikel kom ut eftersom den inte ger dig rättvisa.
Peak oil är både kontroversiellt och lite svårbedömt – men vi vet att oljan kommer att bli en bristvara som får svårbedömda konsekvnser.
När du presenterade ditt material vid oljekommisionens första hearing 13 dec 2005 var ditt budskap kristallklart.
De kunskaper du har är svårt att applicera på en icke så kunnig allmänhet, men jag hoppas att du har kraft att hålla oss alla informerad om det verkliga läget.
Ditt samröre med Volvo kan som du kanske förstår uppfattas som jävigt.
Den styrka och trovärdighet en proessor kan ha står väl och faller med opartiskhet.
Jag ser fram mot information som jag är övertygat om att du har vad gäller den köpbara mängd olja som finns idag ochi morgon.
aleklett
August 14, 2008
Lars-Eric,
Vad det gäller framtiden för persontrafik måste elbilen i olika varianter bli en del av vardagen. Mindre lättare bilar som förbrukar mindre är också en del av övergången. Vad det gäller jordbruket finns det möjlighet till egenproduktion av biogas. Jag hoppas att etanol från cellulosa skall bli en verklighet inom 5 år. Vad det gäller volymen så är den el som behövs möjlig att producera. Vad det gäller etanol produktionen är det svårt att säga just nu.
Mats,
Att jag inte skulle bry mig om den lilla människan är helt felaktigt. Vi arbetar t.ex. med vad som behövs göras för att bekämpa fattigdomen i Afrika. Ny teknik måste till annars så blir det katastrofalt för oss alla. Vi är för många för det jordklot som vi bor på. Därför är det viktigt att vi satsar på rätt saker. Vad det gäller IPCC så finns det mycket av det de gör som är bra, men vad det gäller de scenarier som beräknar framtida koldioxidutsläpp från t.ex olja så finns det inte så mycket olja som dessa scenarier kräver. Vi kommer trots det att få en temperaturökning på kanske 1 grad, men det är intressant att de senaste två åren så har den globala medeltemperaturen sjunkit med någon tiondel, vilket kan vara naturliga fluktuationer.
Bengt,
Om Volvo lastvagnar beslutar att Peak Oil skall vara en av deras drivlinor för framtiden och sedan frågar om jag kan hålla föredrag i ämnet, hur skulle jag bli jävig? Menar du att jag inte får säga att jag tycker att Volvo gör ett bra jobb med att försöka parera Peak Oil. Vad det gäller mitt budskap om framtiden är det ingen skillnad från det som jag levererade 2005.
Mats Sundström
August 14, 2008
Hej igen
Måhända har jag ett annat sätt att se på problematiken. Vi är ju djupt eniga om fenomenet peak oil. Vilka konsekvenser detta kommer att få för civilisationen så som vi känner den, kan ju ses på olika sätt, beroende på vilken utgångspunkt man har. Kommer man så som jag från den mer humaniora sidan av universitetsvärlden, ser man kanske mer på problemet ur en sociologiskt/beteendevetenskapligt vinkel. Skall vi finna en lösning på de, som jag ser det, enorma problem vi står inför, måste det till ett mer tvärvetenskapligt sätt att arbeta. Ännu mer än vi kan se idag. Om vi nu inte lyckades att fördela klotets resurser bättre än vi gör idag och tidigare, när resurserna tycktes oändliga. Hur skall vi klara fördelningen med stadigt krympande resurser?
Bengt Eriksson
August 14, 2008
Kjell,
Jag bara menar att läsarna av din artikel kan få en uppfattning att du är involverad i Volvo. Som du vet är trovärdigheten som störst när man kan vara till 100% oberoende.
Jag önskar dig lycka till i det oerhört svåra och viktiga arbete med att kartlägga oljetillgången och följderna av sinande tillgång.
Jag tycker att det vore värdefullt om du kunde i siffror presentera den köpbara mängd olja som finns. Det lär väl ligga i skiktet 40-45 milj fat dag. Har en uppfattning om att den köpbara mängden olja minskar mer än vad produktionen gör eftersom producentländerna förbrukar allt mer själva.
aleklett
August 15, 2008
Mats,
Om du tror att jag är en enkelspårig tekniker så har du helt fel. Om en vecka påbörjar jag ett intressant tvärvetenskapligt projekt då min grupp åker över till Kina. Där skall vi samarbeta med China Academy of Social Science och China University of Petroleum och från EU har jag med mig forskare från Liverpool Manegement School. Vi skall studera vilka samhällsekonomiska förändringar som vi kan förvänta oss då Peak Oil påverkar framtiden. Dels i Kina men också inom EU. Mer om detta då vi kommer till Kina.
Bengt,
För ett år sedan skrev jag en artikel för Oil & Gas Journal som just diskuterade hur mycket olja det finna att exportera. Om du går till : http://www.fysast.uu.se/ges/sv/publications, och öppnar 2006-08-21: “COMMENT: Oil production limits mean opportunities, conservation” in Oil & Gas Journal , så kan du få en uppfattning om hur mycket det är.
Mats Sundström
August 16, 2008
Hej igen!
Det var ju goda nyheter. Men, det går ju inte att undvika att känna en stor skepsis, Kina är ju inte precis välkända för att bry sig om hur olika händelser påverkar i vart fall medborgarna. ledningen i Kina är väl sannolikt mer intresserade av hur de skall skydda samhällsapparaten. Men jag är övertygad om att du kommer att jobba kritiskt och så frön av kritiskt tänkande och demokratiskt arbetssätt och inte minst mänskliga rättigheter. Lycka till i ditt arbete!
Svenke
September 1, 2008
Elbilsproblemet är väl främst att det behövs många kilo batterier för att få fart på bilen.
Ett ton blyackumulatorer lagrar lika mycket energi som det finns i 8 l bensin.
Med Li-jon teknik sjunker batteripaketets vikt till “bara” 450kg.
Eldrift kan därför bara bli intressant för korta körsträckor.
Ny teknik löser problemet?